Hulp & Recht gaat op de schop

PROVINCIE UTRECHT - Het bestuur van Hulp & Recht, het meldpunt van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, blijft voorlopig in functie. Wel wordt het meldpunt in Utrecht gereorganiseerd.
De Nederlandse bisschoppen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) hebben dat dinsdag in Zeist bekendgemaakt.
Op 1 juli volgend jaar moeten de verbeteringen zijn doorgevoerd en moet er een vernieuwde hulpverlening en
klachtenafhandeling zijn voor slachtoffers.
De bisschoppen en de KNR nemen daarmee de aanbeveling over van de commissie-Deetman.
Over de genoegdoening voor slachtoffers konden de voorzitter van de KNR, Cees van Dam, en bisschop Gerard de Korte nog niets zeggen. Daarover beraadt de commissie-Lindenbergh zich. Die is daar speciaal voor in het leven geroepen.

VERGOEDINGEN

Er is nog geen geld voor schadevergoedingen gereserveerd, maar ook lang niet alle slachtoffers willen financiële compensatie.
De KNR en de bisschoppen hebben een speciale commissie van twee letselschadeadvocaten en een hoogleraar privaatrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam samengesteld, die adviseert over de
aansprakelijkheid van bisdommen, ordes en congregaties.
Komend voorjaar moet dat advies over bijvoorbeeld de civielrechtelijke aspecten van de zaken omtrent het seksueel misbruik, zoals verjaring en aansprakelijkheid er zijn.
Hulp & Recht ontving in totaal 1850 meldingen. Inmiddels zijn er 250 aanklachten in behandeling, ingediend door 225 mensen. Binnen een jaar moeten de aanklachten zijn afgehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.