Natuurlijk Zoëy: 'Als er geen insecten meer zijn dan is het einde verhaal'

AMERONGEN - Wat is stikstof en waarom is een overschot eraan een probleem voor de natuur? In het programma Natuurlijk Zoëy neemt botanicus Joop Schamiée ons mee naar de Bovenpolder West bij Amerongen en legt uit wat stikstof betekent voor de natuur.
Kijk hier de hele uitzending van Natuurlijk Zoëy over stikstof.
Natuurlijk Zoëy over stikstof in de natuur
"De verschillende tactieken van planten om met stikstoftekort om te gaan heeft geleid tot een verscheidenheid van planten", legt botanicus Joop uit aan Eddy Zoëy. "Bij die verscheidenheid van planten horen verschillende insecten en die insecten hebben we nodig om onze landbouwgewassen te kunnen bestuiven. Door een overschot aan stikstof verdwijnt de verscheidenheid en daarmee verarmen we onze natuur."

Brandnetel

Eenzijdige plantengroei komen Eddy en Joop tegen in de vorm van een enorme brandnetelgroei aan het begin van de wandeling langs de randen van een intensief gebruikt stuk landbouwgrond. "Brandnetel is een van de soorten die ontzettend goed gedijd op stikstof", aldus Joop.
Verderop komen Eddy en Joop langs een sloot. Eddy: "Dit ziet er toch een stuk gevarieerder uit." Joop: "Ook hier zie je wel de invloed van teveel stikstof want het water hier is vrijwel helemaal omgeven door één soort en dat is liesgras. Dit water is veel te voedselrijk door de te grote hoeveelheid stikstof en dat heeft te maken met de nabijgelegen landbouwgronden. Het liesgras pakt de hele sloot en daardoor zien we geen vergeet-me-nietjes of andere soorten in de oever. Het liesgras is zeg maar de brandnetel van de sloot."
De morgenster is een van de vele bloemen op het minder bemeste en dus stikstofarmere grond
De morgenster is een van de vele bloemen op het minder bemeste en dus stikstofarmere grond © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Morgenster

Aangekomen bij het laatste stuk van de wandeling uitkijkend op de rivier de Nederrijn bevinden ze zich in een zee van wilde bloemen. Kijk hier zie je een walhalla van bloemen en zeker 10 verschillende soorten gras en kruiden. Een hele mooie soort is ook de morgenster, die bloeit alleen in de ochtend. Hier is heel veel minder stikstof dan op de plek waar we eerder stonden bij al die brandnetels.
vegetatiekundige Joop Schaminée en Eddy Zoëy in de Bovenpolder bij Amerongen
vegetatiekundige Joop Schaminée en Eddy Zoëy in de Bovenpolder bij Amerongen © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.