Instellingen

Woningnood onder insecten, natuurmonumenten komt met petitie

© RTV Utrecht / Eva Hageraats
PROVINCIE UTRECHT - Natuurmonumenten vraagt aandacht voor de 'woningnood' onder insecten. Want onze bermen en tuintjes zijn veel te strak, waardoor driekwart van de insecten de afgelopen dertig jaar zijn verdwenen. Dat moet anders, vindt natuurmonumenten. Ze zijn daarom een petitie gestart.
"In mijn woordenboek bestaat het woord onkruid niet. Elk plantje is voor insecten van groot belang", zegt Vermeer. "Insecten hebben het ontzettend zwaar. En ze zijn belangrijk. We zouden bijvoorbeeld geen appels, tomaten en komkommers hebben als er geen insecten zouden zijn."
Ruben Vermeer, boswachter bij natuurmonumenten, is de bedenker van het Maai-me-nietje, een bordje dat je neer kunt zetten in de berm, of naast je auto op de parkeerplaats, om te laten zien dat gemeenten het maaien ook wel even kunnen laten zitten.
Die boodschap probeert natuurmonumenten uit te dragen met de petitie, die al 35.000 keer is ondertekend. "We hopen gemeenten wakker te schudden om na te denken wat je kan doen voor insecten. Geef insecten meer de ruimte om te leven, in hoge grassen bijvoorbeeld." Vermeer hoopt dat het in het verkiezingsprogramma opgenomen gaat worden van gemeentelijke partijen. "Dat gaat echt helpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.