Koningin Máxima brengt bezoek aan UMC Utrecht en wordt bijgepraat over inhalen van zorg

UTRECHT - Koningin Máxima bezocht vanmiddag het UMC Utrecht. Ze werd daar bijgepraat over de plannen om de reguliere zorg weer op te schalen. Door de coronacrisis zijn er veel operaties uitgesteld die nu allemaal moeten worden ingehaald. Hartchirurg Willem Suyker: "De inhaalzorg wordt een uitdaging. En de uitdaging wordt daar een goede oplossing voor te vinden."
Koningin Máxima bezoekt UMC Utrecht
De koningin sprak in het UMC Utrecht over de manieren waarop de zorg weer wordt opgeschaald nu het aantal patiënten met corona in het ziekenhuis is gedaald, en aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Vanwege de coronacrisis hebben huisartsen 1.450.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis uitgeschreven dan normaal.
Ton Smaal kan daarover meepraten. Eind januari werd hij zo benauwd dat hij naar het ziekenhuis moest. Daar werd geconstateerd dat hij geopereerd moest worden aan een verkalkte hartklep. Maar dat kon pas in eind mei, vanwege corona. En toen werd de operatie ook nog uitgesteld. Uiteindelijk ging hij vorige week pas onder het mes. "Dat wachten is wel een beetje eng." Bovendien kon hij al die tijd fysiek bijna niks: "Ik kon niet ver lopen, de trap op rennen, de berg op fietsen: allemaal problemen."
Er zijn twee cruciale punten. Welke patiënt eerst? En de tweede is: hoe gaan we om met de zorgprofessionals?
Chirurg Willem Suyker over problemen met de inhaalzorg
Nu de coronacrisis grotendeels op zijn retour is, moet alle uitgestelde zorg worden ingehaald. Dat oppikken wordt nog een hele klus aldus hartchirurg Willem Suyker. "Er zijn twee cruciale punten. Welke patiënt eerst? En de tweede is: hoe gaan we om met de zorgprofessionals? Hoe geven we ze een herstelperiode en hoe gaan we de capaciteit realiseren om een stuk inhaalzorg bovenop de reguliere zorg te realiseren?"
De tekst gaat door onder de foto.
Koningin Máxima in de gangen van het UMC Utrecht
Koningin Máxima in de gangen van het UMC Utrecht © RTV Utrecht

Digitale consulten

Koningin Máxima kreeg ook manieren te zien waarop de inhaalzorg moet worden weggewerkt. Zo schoof ze in het Utrechtse ziekenhuis aan bij een videogesprek tussen een longarts en een patiënte. Die heeft instrumenten gekregen waardoor ze thuis kan controleren hoe de longen ervoor staan. De vrouw hoeft dan niet naar het ziekenhuis. Dit is een voorbeeld van hoe het ziekenhuis efficiënt de inhaalzorg wil wegwerken.
Bij de operatie van Ton Smaal is dat inmiddels dus gelukt. Het gaat nu stukken beter met hem en hij is positief over het UMC. "Ik heb in het mooiste ziekenhuis gelegen wat je maar kan bedenken. Het gaat helemaal goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.