Instellingen

Van leadzanger en pizzabakker tot zingende ijscoman van Kanaleneiland: Arthur doet het allemaal

UTRECHT - Door corona je baan als leadzanger van een band amper kunnen uitoefenen, je dan maar op laten leiden tot pizzabakker om vervolgens te moeten toezien hoe het restaurant waar je werkt afbrandt: het zat Arthur Akkermans op carrièregebied op z'n zachtst gezegd niet altijd mee. Gelukkig is de 29-jarige niet voor één gat te vangen. Hij besloot voortaan dan maar door het leven te gaan als de zingende ijscoman van Kanaleneiland en - het mag gezegd - dat doet hij met verve.
Arthur maakte een carrièreswitch en begon als zingende ijscoman in Utrecht, Kanaleneiland.
Normaal gesproken staat de zomer van de leadzanger van de Utrechtse band The Grand East in het teken van festivaloptredens. Omdat het leven van muziek ook zonder corona al onzeker genoeg kan zijn, had Akkermans zich daarnaast laten opleiden tot pizzabakker. In het Utrechtse Filmcafé bakte hij zijn pizza's, maar dat brandde in januari bij een grote brand in het CAB-gebouw af.
Onder de naam Arthur's Mullet (vanwege zijn matje) schept Arthur Akkermans ijsjes in zijn woonwijk Kanaleneiland.
Onder de naam Arthur's Mullet (vanwege zijn matje) schept Arthur Akkermans ijsjes in zijn woonwijk Kanaleneiland. © RTV Utrecht
"Dat was baan nummer 1 die wegviel. Ik werkte ook als houthakker, maar de man waar ik voor werkte ging het wat rustiger aandoen. Dus dat viel ook weg. Ik moest dus iets nieuws gaan doen, maar wilde niet een of ander suf baantje via een uitzendbureau."

'Doe mij een ijsje, broer!'

En wat is nu typisch iets waar iedereen blij van wordt? IJs natuurlijk. "Ik wilde gewoon iets geks. Iemand kon deze bakfiets voor mij helemaal naar wens aanpassen. Ik wilde roze glitters, een dakje in panterprint en mijn logo erop. Muziekje erbij, Frank Sinatra of een beetje jaren 50 Rock-'n-roll. Ik wil opvallen, dat vind ik leuk. Ik ben nou eenmaal een beetje een aansteller", lacht hij.
'Eerst dacht ik: waar ben ik in godsnaam aan begonnen. Maar de mensen hier vinden het heel leuk.'
'Eerst dacht ik: waar ben ik in godsnaam aan begonnen. Maar de mensen hier vinden het heel leuk.' © RTV Utrecht
Een week is hij nu bezig. "De eerste keer was het een beetje onwennig. Waar ben ik in godsnaam aan begonnen, dacht ik. Kwam ik hier in mijn korte broekje door Kanaleneiland fietsen: 'Hallo, ik ben de ijscoman!' Eerst stonden mensen een beetje vreemd te kijken. 'Broer, wat is deze gast aan het doen?' Maar dag twee werd het al: 'Broer, doe mij een ijsje.' En de derde dag was het: 'Hey, het is de ijscoman! Doe mij een ijsje broer!' Ik vind het zó leuk, ik leer de hele buurt kennen. Kanaleneiland heeft een slecht imago, maar het is echt fantastisch hier. 's Avonds hangen de buren uit het raam, gaan we samen nog een ijsje eten. Het is echt fucking gezellig. Normaal gesproken zou ik nu volop spelen met de band, nu ligt het allemaal op zijn gat. Dat is jammer, maar anders had ik dit dus niet kunnen doen. De band is leuk, maar dit dus óók."

Arthur's Mullet

Akkermans is niet het soort persoon aan wie je moet vragen "waar hij zichzelf ziet, over vijf jaar". Onder de vlag van Arthur's Mullet ("mijn moeder zei: vroeger was je zo'n mooie jongen, maar ik vind dat ik die mat eigenlijk best wel rock") wil hij zich - eventueel met karaokeset en al - laten inhuren voor evenementen, ijsjes verkopen op warme dagen en misschien wel pizza's of crêpes verkopen in koudere tijden. "Ik houd van die afwisseling. De band staat op 1, maar de ijsfiets kan prima mee naar een festival. Eerst een halfuurtje optreden, daarna rondfietsen over het terrein en ijsjes verkopen. We zien wel wat de toekomst brengt."
Akkermans hoopt op een vast plekje aan het water.
Akkermans hoopt op een vast plekje aan het water. © RTV Utrecht
Eén ding ziet hij voor de toekomst in ieder geval wel voor zich: meer de verbinding opzoeken in Kanaleneiland. "Het liefst wil ik hier langs het water een vaste plek krijgen. Mijn idee is om de buurt meer samen te brengen. Er hangt soms zo'n schaduw over de wijk, vanwege de tramaanslag. Maar het is gewoon echt een hele leuke buurt. We moeten gewoon lekker samen op het terras zitten of samen leuke evenementen plannen. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, ijs vindt iedereen sowieso lekker."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.