RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De molen van Gerla en Thijs is eindelijk kever-vrij: 'Ineens hoor je dat getik niet meer'


LEXMOND - Ze werden letterlijk getikt van het geknaag van die miljoenen bonte knaagkevers in hun huis. Gerla en Thijs uit Lexmond waren een paar weken terug volop in het nieuws vanwege de bijzondere manier waarop het keverleger in hun molen werd aangepakt. Nu hebben ze goed nieuws: ze zijn eindelijk verlost van die krioelende insecten.

 Zo zat de Vlietmolen twee weken terug nog ingepakt. Inmiddels is 'ie weer uitgepakt. Zo zat de Vlietmolen twee weken terug nog ingepakt. Inmiddels is 'ie weer uitgepakt. | Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Pal naast de A27, in een natuurgebied in de gemeente Vijfheerenlanden, staat de Vlietmolen van Gerla van Breugel en Thijs van Hoof. Een tijdje was 'ie ingepakt in een wespenpakje. Een speciaal bedrijf werd ingeschakeld om het keverleger dagenlang te begassen.

En dat is gelukt, glundert Thijs. Het wespenpakje is van hun geliefde molen afgehaald ťn ze mogen sinds een paar dagen weer thuis slapen. "Nou, we wisten echt niet wat we meemaakten, die eerste nacht. Je moet je voorstellen: vrijwel iedere lente maken die kevers een constant tikkend geluid. En dat hoor je de hele dag door. En nu deden we onze ogen dicht en hoorden we... Ja, eigenlijk hoorden we niets. Heerlijk!"

Dit tikkende geluid maakten de kevers constant, filmde Thijs zelf.


De kevers, die gek zijn op hout en daarom beetje bij beetje de molen aan het verorberen waren, zijn helemaal weg. Het enige dat nog moest gebeuren: het afgeknaagde zaagsel van de kevers weghalen. "Ja, dat was nog wel een werk, hoor. Maar we wisten wel: dit is voorlopig de laatste keer."

De insecten zijn volgens Thijs zo goed weggehaald, dat het minstens een jaar of vijftig duurt voor ze weer terug zouden komen. "Het wordt in ieder geval nooit meer zo erg als het een paar weken terug was. Een fantastisch idee."

Een gat in de dag slapen
Ze slapen ondertussen een gat in de dag, zegt hij lachend. "In het verleden ben je in je hoofd toch constant bezig met het getik van die beestjes. Nu zijn we helemaal bijgekomen. Zodra ik er ook maar eentje tegenkom, ga ik 'm keihard te lijf, dat snap je nu waarschijnlijk wel."

Twee weken terug maakten we onderstaande reportage over hoe Gerla en Thijs de knaagkevers te lijf gingen.

Vlietmolen Lexmond ingepakt vanwege kevers


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -