Nieuwe vaccinatielocaties in de regio, fijnmazig inenten in Overvecht succesvol en veel besmettingen uit Portugal

UTRECHT - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Toch liggen er gevaren op de loer: zo nemen veel jongeren het coronavirus mee uit het buitenland. Ondertussen openen diverse gemeenten nieuwe vaccinatielocaties om het inenten nog laagdrempeliger te maken. Dat en meer in het corona-nieuwsoverzicht van vandaag.
In heel het land behandelen verpleegkundigen en intensive cares momenteel nog maar 462 mensen die besmet zijn met corona. Dat zijn ongeveer vier coronapatiënten per ziekenhuis, het laagste aantal sinds 22 september.
Op ic-afdelingen liggen nog maar 185 patiënten vanwege corona, twaalf minder dan gisteren. In het afgelopen etmaal kwamen er maar 23 nieuwe mensen bij op een intensive care of verpleegafdeling.
Bekijk het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in jouw gemeente op onderstaande kaart:

Koninklijk bezoek in UMC

De daling betekent dat er steeds meer ruimte is voor het hervatten van de reguliere zorg, onder meer in UMC Utrecht. Koningin Máxima liet zich daarover vanmiddag bijpraten door het Utrechtse ziekenhuis. Hartchirurg Willem Suyker noemde het inhalen van de zorg die tijdens corona is blijven liggen een "uitdaging" waar een goede oplossing voor gevonden moet worden.
Bekijk hier een verslag van het bezoek van koningin Máxima. De tekst gaat verder onder de video:
Koningin Máxima bezoekt UMC Utrecht
En dan de cijfers over het aantal coronabesmettingen: in de afgelopen week werden in heel Nederland 5714 mensen positief getest op het coronavirus, ten opzichte van 8981 in de week ervoor. In de provincie Utrecht waren er afgelopen week 481 nieuwe coronabesmettingen.
Het aantal positieve testen in de afgelopen week komt neer op 34 per 100.000 inwoners in Nederland, ten opzichte van 53 in de week ervoor. In de provincie Utrecht waren dat er afgelopen week 36, iets meer dus dan het landelijk gemiddelde.

Besmettingen uit Portugal

Hoewel het aantal coronabesmettingen dus flink blijft dalen, nemen ook meer mensen het coronavirus mee vanuit het buitenland. Dat blijkt uit de laatste weekcijfers van het RIVM. Van de mensen die besmet bleken, waren er 471 recent in het buitenland geweest. Dat is ruim 8 procent.
Portugal staat met stip bovenaan: 192 personen die positief werden getest de afgelopen week, waren in de twee weken ervoor in dat land geweest. Dat is ruim 40 procent van alle mensen die recent in het buitenland waren geweest en na terugkomst in Nederland positief testten. Spanje staat op de tweede plaats.

Delta-variant in opkomst

Uit een steekproef van het RIVM blijkt verder dat de Delta-variant (uit India) van het virus nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Een groot deel van de jongeren die de laatste tijd in Spanje of Portugal besmet raakte, nam deze variant mee van vakantie.
De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. De verwachting is dan ook dat de Indiase versie van het virus in de loop van de zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn.
Het is druk bij de vaccinatielokatie in Wijk bij Duurstede, vooral jongeren laten zich vaccineren in de tijdelijke vaccinatie lokatie in een sporthal met het Phizer-vaccin.
Het is druk bij de vaccinatielokatie in Wijk bij Duurstede, vooral jongeren laten zich vaccineren in de tijdelijke vaccinatie lokatie in een sporthal met het Phizer-vaccin. © ANP

Nieuwe priklocaties in Eemnes, Lopik en Rhenen

Ondertussen gaat de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus onverminderd door en worden er diverse nieuwe vaccinatielocaties geopend. Zo gaan op 5 juli de deuren open van het Huis van Eemnes aan de Noordersingel. Inwoners kunnen er in de zomermaanden elke maandag een prik halen. In Lopik wordt al vanaf 1 juli een tandje bijgezet met een nieuwe priklocatie in Dorpshuis De Schouw aan het Schakelplein. De gemeente wil het inenten op die manier zo laagdrempelig mogelijk maken voor inwoners. De locatie is alleen op donderdag open.
In Rhenen gaat het om de sporthal van 't Gastland die wordt ingericht als locatie waar mensen zich kunnen laten vaccineren. De gemeente onderzocht meerdere locaties, maar uiteindelijk bleek de locatie aan de Groeneweg het meest geschikt. Burgemeester Hans van der Plas opent de nieuwe locatie aankomende vrijdag om 14.00 uur.
Dit zijn de priklocaties in onze provincie Utrecht:

'Fijnmazig vaccineren in Overvecht is een succes'

Gisteren kondigde de GGD regio Utrecht aan te starten met het zogenoemde 'fijnmazig vaccineren' in de Utrechtse wijk Overvecht. Daarbij worden inwoners dichtbij en zonder afspraak gevaccineerd. En dat blijkt een succes: bij de eerste corona-vaccinatie kwamen alle veertig uitgenodigde buurtbewoners opdagen. De proef is daarmee een succes, zei wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid eerder vandaag.
De vaccinatiecampagne richt zich ook steeds meer op jongeren. Zo kunnen Utrechters die dat willen zich vanaf morgen opgeven voor het Janssen-vaccin. De GGD verwacht dat het storm gaat lopen, omdat je met Janssen in één prik klaar bent. Dat is voor vakantiegangers, jongeren die niet meer kunnen wachten op een feestje én mensen die veel moeten reizen voor werk ideaal.
Verslaggever Peter Huting praat je in onderstaande video bij over de laatste coronacijfers in onze provincie. Ook vertelt Arjen Veenwijk uit Utrecht waarom hij blij is dat hij zich mogelijk kan laten inenten met het Janssen-vaccin. Hij gaat morgen met de GGD bellen:
GGD verwacht stormloop op Janssen-vaccin: 'Na 50 keer testen ben je het wel zat'

Melding van trombose na prik Janssen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe één melding ontvangen van een bloedstolsel in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van Janssen. Twee weken geleden waren er nog geen meldingen van de zeldzame, maar ernstige bijwerking na een prik met Janssen bekend.
In totaal zijn tot dusver 409 meldingen van overlijden na een coronavaccinatie binnengekomen. Dat zijn er 28 meer dan twee weken geleden. Het gaat om 259 mensen van 80 jaar of ouder, 109 mensen tussen de 65 en 79 jaar en 39 mensen jonger dan 65 jaar. Van twee mensen is de leeftijd niet bekend.
Dat iemand is gestorven na een vaccinatie betekent niet per se dat een bijwerking van het vaccin ook de oorzaak is van het overlijden. De rapportage gaat over de binnengekomen meldingen bij het bijwerkingencentrum tot en met 20 juni en over ongeveer 13,6 miljoen gegeven vaccins.

Herstelfonds corona

Om eenzaamheid en armoede in Nederland aan te pakken, lanceert het Oranje Fonds het Corona sociaal herstelfonds. Hierin wordt ruim 4 miljoen euro beschikbaar gesteld waarmee problemen kunnen worden aangepakt die veroorzaakt of verergerd zijn door de coronacrisis.
Volgens het Oranje Fonds is de eenzaamheid toegenomen en zijn meer mensen in armoede beland. Er is ook een grote behoefte aan zorg door vrijwilligers. "Sociaal herstel is de komende tijd dan ook van cruciaal belang", zei directeur Sandra Jetten van het Oranje Fonds. Het fonds roept verder ook andere organisaties op om een bijdrage te leveren. "Want er zijn middelen en kennis nodig om de problemen aan te pakken. Samen kunnen we bijdragen aan de sociale wederopbouw van Nederland na deze ontwrichtende crisis".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.