In Nieuwegein opent vrijdag het eerste openbare waterstoftankstation van de provincie

NIEUWEGEIN - Aanstaande vrijdag opent het eerste openbare waterstoftankstation van de provincie Utrecht. In Nieuwegein kan iedereen dan waterstof tanken bij de gloednieuwe pomp van Hysolar. De vraag is alleen hoeveel animo ervoor is. De initiatiefnemers zien het in ieder geval als het begin van groener rijden.
Een grote werktuigdrager wordt volgetankt met waterstof.
Een grote werktuigdrager wordt volgetankt met waterstof. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Hysolar is een samenwerking tussen verschillende partijen. Onder anderen Robert Scholman van aannemingsbedrijf Jos Scholman, Jos Boere van Allied Waters (onderdeel van kennisinstituut KWR) en Joan van Kessel, directeur van Van Kessel Olie bv sloegen de handen ineen om het tankstation van de grond te krijgen. De initiatiefnemers krijgen daarnaast ook hulp van de provincie.
Waterstof is een nog relatief onbekende brandstof. In ons land rijden er slechts een paar honderd auto's op waterstof. En de pomp in Nieuwegein is volgens de initiatiefnemers pas het zesde openbare waterstoftankstation in Nederland. Door nu een eigen pomp te openen, hopen ze het kip-ei-probleem op te lossen. Want zeggen ze: zonder waterstoftankstation stap je niet zo snel over op waterstofvoertuigen, maar zonder waterstofvoertuigen komen er ook geen waterstoftankstations.
"Veel bedrijven verschuilen zich achter dit probleem, wij steken onze nek uit door het gewoon te doen", zegt Robert Scholman die met zijn aannemersbedrijf betrokken is bij het initiatief. De pomp staat ook op zijn terrein.
Nieuwegein krijgt eerste openbare waterstoftankstation van de provincie
In eerste instantie zal de brandstof die je bij Hysolar koopt blauwe waterstof zijn: dat wordt geproduceerd uit aardgas en de vrijkomende CO2 wordt daarbij afgevangen. Maar vanaf 2022 wil Hysolar zelf groene waterstof produceren met een zonneveld in de buurt. Binnen een paar jaar moet de waterstofproductie naar zo'n 250 ton per jaar, genoeg voor het dagelijks gebruik van 750 personenauto's of 25 bussen. Ook Jos Scholman zijn eigen aannemersbedrijf wordt afnemer.
Maar wat is waterstof eigenlijk? Erwin Jongh, van Toyota Nederland, legt het uit. "Het zit overal om je heen. Waar je ook kijkt, vind je dat geur- en kleurloze gas dat waterstof heet. Het is geen bron van energie van zichzelf, maar je kan het wel ontzettend goed opslaan. En dat is dan weer super handig voor auto's. Met groene opgewekte stroom kan water - even heel plat gezegd - omgezet worden in waterstof. En dat kan dan ook nog eens volledig CO2-vrij."
De initiatiefnemers hebben grote ambities en hopen met hun tankstation bij te dragen aan de transitie van fossiele brandstoffen naar waterstof, maar er is nog een lange weg te gaan. Volgens Scholman zit de waterstofmarkt nu op hetzelfde punt als waar elektrisch rijden vijf jaar geleden zat.
Initiatiefnemers Robert Scholman en Jos Boere voor het eerste waterstoftankstation.
Initiatiefnemers Robert Scholman en Jos Boere voor het eerste waterstoftankstation. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
De provincie ziet in elk geval toekomst in waterstof en ondersteunt initiatieven met subsidies. Ook was de provincie een van de initiatiefnemers van een waterstofconvenant. Daarin spraken bijna honderd bedrijven de ambitie uit om in de toekomst te investeren in waterstof: van tankstations tot voertuigen.
Nieuwegein is dan ook niet de enige plek waar aan de waterstof-weg getimmerd wordt. Zo komt er - als alles mee zit - over een jaar ook waterstof uit de pompen bij het tankstation van Gert Kooijman in Vianen. Een flinke investering volgens de ondernemer: het kost een grove twee miljoen euro. Toch heeft hij dat er graag voor over. "Het is eigenlijk vrij simpel: we willen meer voor het klimaat doen. En dit is in onze business de groenste manier van vernieuwen."
Jos Boere, die met Allied Waters werkt aan duurzame innovaties in de waterketen, is het daarmee eens. Elektrisch rijden, of het nou met een batterij of op groene waterstof is, heeft volgens hem de toekomst. Met een klein voordeel voor de waterstofvariant: "Ik zie het niet gebeuren dat vrachtwagens straks op batterijen naar Italië gaan. Toch zijn wat hem betreft beide opties levensvatbaar. "Er wordt veel onderzoek gedaan naar elektrisch rijden en naar waterstof. Laat de beste winnen", zegt hij.
Het waterstoftankstation is vanaf vrijdag open voor personenauto's en grotere voertuigen.
Het waterstoftankstation is vanaf vrijdag open voor personenauto's en grotere voertuigen. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.