GGD verwacht stormloop op Janssen-vaccin: 'Na 50 keer testen ben je het wel zat'

UTRECHT - Utrechters die dat willen kunnen zich vanaf morgen opgeven voor het Janssen-vaccin. De GGD verwacht dat het storm gaat lopen, omdat je met Janssen in één prik klaar bent. Dat is voor vakantiegangers, jongeren die niet meer kunnen wachten op een feestje én mensen die veel moeten reizen voor werk ideaal. "Ik hoop dat ik 'm krijg na vijftig keer testen."
De 32-jarige Arjen Veenwijk gaat morgen meteen bellen om zich op te geven voor het Janssen-vaccin. Veenwijk werkt in de maritieme sector en reist de wereld over om storingen aan systemen te verhelpen. Hij is 10 procent van zijn tijd op kantoor en de rest onderweg.
"Ik ben al meer dan vijftig keer getest", vertelt Veenwijk. "Op den duur word je het wel echt zat." Als de Utrechter van klus naar klus reist, moet hij 's avonds in zijn vrije tijd nog testen, of juist heel vroeg.

Nacht van Janssen

Het is niet gezegd dat Veenwijk een Janssen-vaccin krijgt. In heel Nederland zijn er op dit moment nog ongeveer 200.000 Janssen-vaccins beschikbaar. Zo'n 10 procent daarvan gaat naar de provincie Utrecht.
Aanstaande vrijdag is de eerste 'Nacht van Janssen', zoals de GGD het noemt. In de Jaarbeurs van 21.00 uur 's avonds tot 01:00 uur 's nachts. "Mensen kunnen vanaf morgen aangeven dat ze het Janssen-vaccin willen", vertelt Maaike Schaap van de GGD. In totaal zijn er drie avonden waarop er Janssen-vaccins worden weggeprikt in onze regio.
Ik zie het vooral als reisvaccinatie, net zoals rabiës en gele koorts
Arjen Veenwijk
"Voor elke nieuwe klus moet je weer opnieuw testen en het verschilt per bedrijf hoe dat gaat", vertelt Arjen, die het testen inmiddels flink beu is. In sommige gevallen betekent dat om de twee dagen een nieuwe test, weer ergens anders wanneer je aan boord van het schip komt. De regels zijn overal anders.

Vaccinatiestrategie

De Gezondheidsraad adviseert ofwel het Moderna, of het Pfizer-vaccin voor jongeren. Dit vanwege de ruime beschikbaarheid van mRNA-vaccins en omdat Janssen een zeldzame bijwerking kan hebben voor jongeren.
Arjen blijft daar nuchter onder. "Ik ben een jonge gezonde vent en ik heb eigenlijk nooit wat. Ik zie het naast het beschermen van een ander en mezelf ook vooral als een reisvaccinatie, net zoals rabiës en gele koorts."
Stand van zaken provincie Utrecht
Stand van zaken provincie Utrecht © RTV Utrecht
Het vaccineren gaat elke dag door. In onze provincie zijn in totaal 730.000 prikken gezet. De GGD zit daarmee op de helft van het totaal aantal prikken dat in de provincie Utrecht moet worden gezet.
Verslaggever Peter Huting over het Janssen-vaccin en de recente cijfers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.