Instellingen

3 jaar cel voor Leusdenaar die minderjarig zusje jarenlang seksueel misbruikte

LEUSDEN - Een 29-jarige man uit Leusden moet drie jaar de gevangenis in omdat hij zijn vier jaar jongere zusje tien jaar lang heeft misbruikt. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten.
Het misbruik begon toen de man 12 jaar oud was. Hij haalde zijn zusje over om seksuele handelingen te verrichten. Zo liet hij zich honderden keren oraal bevredigen. Volgens het slachtoffer waren er weken dat het misbruik drie tot vier keer per week gebeurde.

Chantage

Toen het slachtoffer 15 jaar oud was, begon ze te experimenteren met drugs. Haar broer gebruikte dit om haar te chanteren: als zij niet deed wat hij vroeg, dan vertelde hij dat aan hun ouders.
Vijf jaar geleden kreeg de moeder door wat er was gebeurd nadat het slachtoffer erover vertelde. Hierop zette zij haar zoon het huis uit. In 2018 leidde de situatie tot een confrontatie thuis, waarna de Leusdenaar bekende dat hij zijn zusje jarenlang heeft misbruikt.

Ontkenning misbruik

In de rechtbank ontkende de veroordeelde het misbruik, maar de rechter liet de verklaringen van de ouders en van een andere broer meewegen als zogenoemd steunbewijs. De rechter verklaarde dat de dader als oudere broer misbruikt heeft gemaakt van zijn overwicht op zijn zusje.
Tijdens de rechtszaak verklaarde het slachtoffer dat het misbruik enorme impact heeft op haar leven. "Het is maar de vraag of zij ooit helemaal herstelt van deze traumatische jeugd. De rechtbank neemt de man dit bijzonder kwalijk."

Straf tweeledig

De straf bestaat uit twee delen: voor het misbruik toen de verdachte minderjarig is de nu 29-jarige Leusdenaar veroordeeld tot een jaar jeugddetentie. Voor het misbruik in de periode dat hij meerderjarig was gaf de rechter hem twee jaar gevangenisstraf. Ook mag hij vijf jaar lang geen contact hebben met zijn zusje. Als hij dat wél doet, moet hij opnieuw naar de gevangenis. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.