RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Steeds minder voetbalclubs in provincie Utrecht: 'Jeugd wil stappen'

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal voetbalclubs in ons land is de afgelopen vijf jaar flink teruggelopen. In 2016 waren er nog circa 3200 verenigingen, tegenwoordig zijn dat er 2900, een daling van tien procent. In de provincie Utrecht nam het aantal voetbalclubs met bijna 9 procent af. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Fusies van voetbalverenigingen lijken de voornaamste reden te zijn van de daling. Dat gebeurde onder meer in Montfoort bij VV Montfoort en MSV'19, die samen verder zijn gegaan als Montfoort SV'19. Voorzitter Ad Spruit staat nog steeds achter die beslissing. "Het wordt steeds meer ťťn club."

Volgens Spruit past de fusie in Montfoort in een trend die meer in de regio zichtbaar is: het verdwijnen van amateurvoetbal op zondag en de stijging van het aantal zaterdagvoetballers. Zo ging dat ook bij MSV '19, de club waar Spruit hiervoor actief was. "Dan hadden we een probleem met de velden gehad", zegt Spruit. Op zaterdag gebruikt de jeugd de velden, op zondag de senioren. Als al die voetballers op zaterdag moeten voetballen, zijn er niet genoeg velden.

Veel jeugdspelers stoppen als ze plots op zondag moeten voetballen. "De jeugd wil graag op zaterdagavond stappen en dan niet op zondagochtend voetballen", zegt Spruit. "Dat is de laatste tien jaar steeds meer aan het voorkomen." En fusie bleek in Montfoort daarom de ideale uitkomst. Bij beide clubs bleek zo'n 85 procent van de leden voorstander van een samenvoeging. "Bij de oudere generatie kwamen er best wel wat emoties boven, dat zijn mensen die er al vijftig of zestig jaar rondlopen." Maar ook dat gaat nu goed, zegt Spruit.

Nu het einde van de coronacrisis in zicht komt, kijkt de fusieclub vooruit. Nu maken de jeugd en de senioren van verschillende accomodaties gebruik. Een verbouwing moet daaraan een eind maken, en ook krijgen een aantal kunstgrasvelden een upgrade.

Bekijk de trend per provincie in onderstaande grafiek:Provinciale verschillen
De hele provincie Utrecht telt nu nog 164 voetbalclubs, 16 minder dan in 2016. Onze regio telt ook minder voetbalclubs per hoofd van de bevolking ten opzichte van het landelijk gemiddelde: 12 per 100.000 inwoners, ten opzichte van 16,7 in heel Nederland.

De snelste daling is te zien in de provincie Limburg, daar daalde het aantal voetbalverenigingen met een vijfde. Ook Noord-Brabant telde een relatief grote daling, al heeft die provincie nog altijd de meeste voetbalclubs.

Ledenaantallen stabiel
De daling betekent niet dat er minder belangstelling is voor de sport. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal leden door de jaren heen min of meer gelijk is gebleven. De bond telt op dit moment 1,2 miljoen leden. Daarmee is het nog altijd de populairste groepssport.

Bij de KNVB zien ze ook dat steeds meer kleinere clubs hun krachten bundelen. Daar ontstaan volgens de bond sterkere verenigingen door.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -