Flitscamera's bij Utrechtse spoorwegovergangen: 'Verandering gaat blijkbaar via portemonnee'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - ProRail gaat flitscamera's plaatsen bij overwegen. Volgens het spoorbedrijf gaat het nog vaak mis als weggebruikers toch oversteken als de rode lampen knipperen en de bellen rinkelen. ProRail noemt deze acties levensgevaarlijk.
Weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden kunnen straks een bekeuring verwachten. "Het gaat niet per se om het beboeten maar om het creëren van gedragsverandering. En ja, als weggebruikers in de portemonnee worden geraakt dan gaan ze blijkbaar dus wel ander gedrag vertonen", aldus een woordvoerder.
De camera's flitsen niet echt. Het camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag 250 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op 170 euro boete.
In onze provincie heeft ProRail vier plekken op het oog. In Baarn moet er bij de Stationsweg/Luitenant Generaal van Heutzlaan een camera komen. Ook de Dolderseweg in Den Dolder staat op het verlanglijstje van ProRail. In Bunnik gaat het om twee locaties: de overgang bij de Stationsweg/Schoudermantel en bij de Achterdijk.
Het OM en ProRail hebben vanaf 2018 al proefgedraaid met soortgelijke camera's op twee spoorwegovergangen in Hilversum, waar weggebruikers massaal in overtreding waren. Volgens ProRail is het aantal roodlichtpassages in 2020 met de helft gedaald. Er zijn nu voorbereidingen gestart om op 39 spoorovergangen in 22 gemeenten camera's op te hangen. Dat zijn plekken waar de verkeersregels relatief vaak worden overtreden en het risico groter is op (bijna) aanrijdingen. De bedoeling is dat de eerste camera in de eerste helft van 2022 wordt geplaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.