Instellingen

'Bouw van 450.000 woningen alleen mogelijk met forse investering in ov'

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het Forum voor Stedelijke Vernieuwing heeft een omvangrijk plan gepresenteerd voor de bouw van 450.000 woningen in onder meer de regio Utrecht. Dat vraagt wel een forse investering van het Rijk van ongeveer 1 miljard euro per jaar tot 2040. Ov-bedrijven en de NS steunen het plan.
Tegen 2040 moeten er bijna een half miljoen woningen zijn gebouwd. Met het plan van het forum, een publiek-private samenwerking voor alle organisaties die zich inzetten bij de vernieuwing van stadscentra, is een investering van 142 miljard euro gemoeid. Daarvan is zo'n 109 miljard euro al zo goed als rond.
Het gaat om woningbouw in de metropoolregio Amsterdam, Breda, Tilburg en Den Bosch, de Zuidelijke Randstad, Groningen, regio Arnhem/Nijmegen, Eindhoven, Zwolle en dus Utrecht Zuid-West. In die laatste regio zou het gaat om circa 42.000 woningen.

G4 steunt plan

De vier grote steden staan ook achter het manifest van het forum. In een schriftelijke verklaring laat wethouder Klaas Verschuure weten dat provincies en andere partners al langer voor forse investeringen in het ov-netwerk van Utrecht pleiten.
"Alleen dan kunnen we de woningen bouwen die de komende jaren hard nodig zijn in onze regio, en een duurzame leef- en werkomgeving voor onze inwoners bevorderen. Ook in Den Haag lijkt nu 'het kwartje' gevallen te zijn dat miljarden nodig zijn om de woningbouw vlot te trekken", aldus Verschuure.

'Investeren in mobiliteit'

Volgens NS-baas Marjan Rintel zal niemand een woning kopen als je er niet fatsoenlijk kan komen. Ook voor het halen van de klimaatdoelen is inzet op openbaar vervoer volgens haar van cruciaal belang. "Wie honderdduizenden woningen bouwt, doet maar de helft van het werk als je niet investeert in mobiliteit", zegt ze.
Demissionair minister Kajsa Ollongren van Wonen zegt dat de bouw van honderdduizenden woningen de komende jaren evengoed in het geding komt als het Rijk niet bijspringt met 20 miljard euro aan investeringen, zo schreef ze gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.
Of het Rijk daadwerkelijk de knip trekt om te zorgen dat de woningen worden gebouwd is aan een volgend kabinet. Eerder bleek al uit onderzoek dat provincies en gemeenten bijna 14 miljard euro tekort komen om de komende jaren voldoende te bouwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.