Drugsbende opgerold die actief was op bloemenveiling, aanhouding in Vleuten

© ANP
UTRECHT/VLEUTEN - Met de arrestatie van drie mannen denken de politie en het Openbaar Ministerie een drugsbende te hebben opgerold die actief was op de bloemenveiling in Aalsmeer. De mannen van 24, 37 en 52 jaar worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie, meldt de politie. Ze werden eerder al aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten.
Het politieonderzoek richt zich op het transport van afzonderlijke partijen cocaïne van in totaal meer dan 200 kilo. De eerste lading, in een transport vanaf een loods in de directe omgeving van de Aalsmeerse bloemenveiling, werd in februari vorig jaar onderschept. De pakketten zaten verstopt in bloembakken, de bloemen werden gebruikt als deklading. Die lading was verstuurd vanuit een bedrijf in Amstelveen. De eigenaar van dat bedrijf werd toen als verdachte aangemerkt.
In september werd een tweede lading drugs onderschept. Dit leidde naar een andere verdachte, een medewerker van een op de bloemenveiling gevestigd exportbedrijf.

Onderschepte berichten

Volgens de politie hebben onderschepte berichten in de door rechercheurs gekraakte chatdienst van criminelen SkyECC een cruciale rol gespeeld. Het onderzoek kwam erdoor volgens de politie in een stroomversnelling. Ook kwam een derde verdachte nadrukkelijker in beeld, evenals een drugslijn naar het buitenland. Zo was de derde verdachte al in beeld voor witwassen, maar door de versleutelde data kon de verdenking tegen hem worden uitgebreid met export van harddrugs.
De mannen zijn zaterdag 5 juni aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten. Bij doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Badhoevedorp, Utrecht, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn nam de politie een hoeveelheid contant geld en onder meer computers, telefoons en diverse vervoersmiddelen in beslag.
Twee van de drie verdachten zitten nog vast, de derde is inmiddels weer vrijgelaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Volgens de politie is uit onderzoeken gebleken dat de sierteeltsector kwetsbaar is voor criminaliteit en ondermijnende activiteiten. "De grootschalige dagelijkse grensoverschrijdende bloementransporten zijn aantrekkelijk voor bijvoorbeeld (drugs)smokkel", aldus de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.