Callcenters GGD overbelast door stormloop op Janssen-vaccin: 'Bel op een later moment'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Mensen kunnen momenteel niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer, 0800-1295, is door "extreem grote belangstelling" niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland. Ook het regionale nummer van de GGD regio Utrecht is onbereikbaar.
Het landelijke 0800-1295-nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste paar minuten waren er "70.000 belpogingen", zegt de GGD. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800 7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

Regio Utrecht

Je kunt in Utrecht voor Janssen-afspraken ook bellen naar 030-6305400, maar ook daar loopt het storm. De GGD roept mensen dan ook op even te wachten met bellen. "De tip is vooral om even geduld te hebben", zegt woordvoerder Lydia van der Meer. "Als iedereen op hetzelfde moment door blijft gaan met bellen, dan blijven die lijnen overbelast. Dus wacht eventjes en probeer het op een later moment."
Van het Janssen-vaccin hoeven mensen maar één prik te krijgen, anders dan bij de andere vaccins. Deze week en volgende week kunnen ongeveer 200.000 mensen zo'n prik krijgen. Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak voor het Janssen-vaccin te maken. Mensen die nu achter het net vissen, komen op een wachtlijst te staan. Wanneer ze aan de beurt zijn en hoeveel mensen dan een prik krijgen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Stroomstoring

Vanochtend was er bij de priklocatie in de Utrechtse Jaarbeurs ook nog een stroomstoring, waardoor mensen met een afspraak kort even buiten moesten wachten. De woordvoerder zegt dat de storing snel is opgelost en dat het verder geen consequenties heeft voor alle verdere afspraken vandaag.
De stroom was alleen uitgevallen in de gang bij binnenkomst en in de wachtruimte. Vriezers en computers zijn niet uitgevallen. In het donker konden EHBO'ers alleen niet zien of het wel goed ging met iedereen, na de prik. Daarom is besloten de procedure kort stil te leggen. Volgens een woordvoerder wordt de vertraging goedgemaakt doordat medewerkers nu even geen pauze nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.