Utrechtse parken 's nachts afsluiten vanwege de overlast? 'Dan gaan mensen rellen'

UTRECHT - De herrie en troep in Utrechtse parken is onacceptabel, maar het gaat te ver om de parken vervolgens dan maar op slot te gooien in de avond en nacht. Dat zeggen Utrechtse partijen tegen RTV Utrecht in een reactie op uitspraken van burgemeester Dijksma. Ook bezoekers van de parken zien zo'n sluiting niet zitten en zeggen dat het zelfs averechts kan werken.
Dijksma zei het sluiten van de parken te overwegen omdat er maar geen einde komt aan de overlast van parkbezoekers. Omwonenden hebben tot in de late uurtjes last van muziek en geschreeuw en 's ochtends worden ze wakker met bergen afval voor hun deur. Naast het sluiten van de parken, overweegt de burgemeester ook een alcoholverbod.
De afgelopen weken werd het toezicht in de parken al opgeschroefd, zegt de gemeente. Er zijn extra prullenbakken neergezet, de gemeente haalt drie keer per dag vuilnis op en er wordt extra gehandhaafd. In een paar weken tijd leidde het tot 51 boetes aan bezoekers van Park Lepelenburg, in het Griftpark waren het er 8 en in het Wilhelminapark kregen 19 mensen een boete. Maar ondanks al die extra inspanningen is er nog altijd veel overlast.
Een groep jongeren die vanmiddag in park Lepelenburg zat, vinden het belachelijk dat mensen hun troep achterlaten. Maar het park sluiten of een alcoholverbod is volgens hen niet de oplossing. "Dan gaan mensen rellen, ik ken genoeg mensen die dat zouden doen. Dan gaan ze bushokjes slopen of zoiets, ze moeten ergens hun frustratie kwijt", zegt een van hen. "Ik denk dat als je het hier in de stad afsluit dat iedereen dan naar de natuurgebieden om de stad heen trekt, dat wordt helemaal niks", zegt een ander.
Jongeren over de overlast in de Utrechtse parken

Overdreven

Ook de Utrechtse politiek vindt de herrie en troep onacceptabel maar er is weinig animo voor de maatregelen die de burgemeester nu overweegt. Student en Starter noemt de mogelijke maatregelen 'overdreven' en ziet nog genoeg andere mogelijkheden. "Zorg dat je naar het park gaat en in gesprek gaat met mensen. Ik zou het bizar vinden als er nu zonder gesprek dit soort maatregelen worden genomen", zegt Eva Oosters van Student en Starter. Het raadslid denkt dat het helpt als er meer plekken zijn waar mensen naartoe kunnen zodat de overlast afneemt. "Er is een enorm gebrek aan openbare ruimte. Er moeten meer plekken komen voor jonge mensen om te chillen en elkaar te ontmoeten."
Raadslid Eva Oosters (Student&Starter) over de onrust in de Utrechtse parken
D66 denkt ook dat er nog een aantal opties niet volledig benut zijn. "Je kunt mensen op hun gedrag aanspreken en er niet alleen naar kijken", zegt Susanne Schilderman. Het CDA heeft meer begrip voor de overwegingen van de burgemeester. "We vinden het belangrijk dat het leefbaar blijft en dat de parken beschermd worden. Hekken zijn onwenselijk rondom openbare parken maar we snappen best dat als er aanleiding toe is dat je wel probeert bij te sturen", zegt Jantine Zwinkels.
De VVD steunt de burgemeester in haar oproep. Zoals de andere partijen, en de burgemeester zelf, willen ze extra maatregelen voorkomen maar de partij ziet ook de overlast. "Het valt op in vergelijking met andere jaren en we begrijpen de burgemeester in haar oproep, ruim op want anders zijn er andere maatregelen nodig", zegt Tess Meerding.
De Partij voor de Dieren wil liever ook geen extra maatregelen nemen maar kan ook niet om de overlast heen. "Je wil de parken niet sluiten en je wil geen alcoholverbod opleggen maar het is evident dat er veel gaande is in de parken en dat buren er veel last van hebben", zegt Maarten van Heuven. "De vervuiler betaalt, het houdt een keer op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.