Lombokbos Leersum waarschijnlijk tot eind dit jaar dicht na valwind

LEERSUM - Het geliefde Lombokbos in Leersum is waarschijnlijk nog het hele jaar dicht als gevolg van het noodweer. Dat meldt Staatsbosbeheer. Eerder was al duidelijk dat de opruimwerkzaamheden maanden in beslag zouden gaan nemen.
Dronebeelden van de stormschade in Leersum
In korte tijd richtte een valwind vrijdagavond ongekende schade aan in de bossen rond Leersum. Er zijn duizenden bomen omgewaaid en op sommige plekken, zoals het Lombokbos, liggen complete percelen plat.

Levensgevaarlijk

Boswachters waarschuwen om de getroffen gebieden te vermijden omdat de situatie nu "levensgevaarlijk" is. In het bosgebied hangen takken en boomkruinen los en veel bomen zijn instabiel of staan op omvallen. De meest gevaarlijke gebieden zijn afgesloten met dranghekken. Boa's voorkomen dat mensen toch de bossen ingaan.
Het Lombokbos is het zwaarst getroffen gebied, stelt Staatsbosbeheer. "Er is zoveel hout gevallen dat het herstellen van de kenmerkende lanen eerst een grondige opruimactie vraagt. Wat we daarna gaan doen, weten we nog niet. Alle opties liggen op tafel. Samen met de inwoners van Leersum, die er graag wandelden, en de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaan we om de tafel om te bekijken wat de wensen en mogelijkheden zijn."
Losgerukte bomen in Leersum.
Losgerukte bomen in Leersum. © ANP

Toekomst

Staatsbosbeheer zegt een heleboel vragen te krijgen over de toekomst van het Lombokbos. Zo willen mensen weten waarom de natuurbeheerders het Lombokbos niet zo laten liggen, want storm hoort immers ook bij natuur. "Daar is iets voor te zeggen en we zullen er zeker naar kijken. Maar wat ook meespeelt is dat het Lombokbos direct aan het dorp Leersum grenst en een belangrijke recreatiefunctie heeft", reageert Staatsbosbeheer.
Ook op de landgoederen Broekhuizen, Kolland en Zuylenstein en in Overlangbroek zijn veel bomen omgevallen. Landgoed Broekhuizen is afgesloten, net als de boswachterij bij het Leersumse Veld. De wandel-, ruiter-, fiets- én mountainbikepaden zijn onbegaanbaar. Dat geldt ook voor het kabouterpad. Boa's zijn ingezet voor de handhaving. De boswachterijen Austerlitz en Amerongen blijven opengesteld voor publiek.
Staatsbosbeheer heeft een kaart gemaakt met de gebieden die nu niet begaanbaar zijn.
Alles binnen de blauwe stippelijn is afgesloten.
Alles binnen de blauwe stippelijn is afgesloten. © Staatsbosbeheer

Enorme klus

Staatsbosheer staat voor een enorme klus en heeft aannemers ingehuurd. "Eerst worden hoofd- en beheerwegen vrijgemaakt. Daarna gaan we gebiedsgewijs verder, te beginnen met landgoed Broekhuizen en de Maarsbergseweg die langs ons kantoor loopt. Zodra de situatie daar veilig is, paden zijn hersteld en de verdere opruimwerkzaamheden het toelaten, worden deelgebieden weer vrijgegeven voor bezoekers. De verwachting is dat het maanden gaat duren tot de zwaarst getroffen percelen weer open zijn. Zo is het Lombokbos mogelijk pas aan het eind van het jaar weer toegankelijk."
Veel mensen hebben laten weten dat ze willen helpen. Sympathiek, maar Staatsbosbeheer wil dat vooralsnog niet. "We stellen dit aanbod zeer op prijs, maar het is nu nog te gevaarlijk in het bos. Bovendien vraagt het werk om specialistische kennis, zoals het veilig vellen van bomen die onder spanning staan. Daarvoor worden gecertificeerde aannemers ingeschakeld. Mogelijk kunnen we in een later stadium wel hulp gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij het herstellen van routes en bankjes."
Schade in het Lombokbos.
Schade in het Lombokbos. © ANP

Dood hout

Ook willen mensen weten wat er met de omgevallen bomen en takken gebeurt. "Een deel van de dode bomen en takken blijft in het bos; dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Omdat het om hele grote hoeveelheden gaat, wordt een deel van de bomen en takken ook afgevoerd. Hout is een duurzaam product en wordt, afhankelijk van de kwaliteit, gebruikt voor planken en vezelproducten. Een precies plan voor al het omgevallen hout maken we in de komende periode."
Hoe groot de schade voor de natuur is, is nog lastig te zeggen. Wel is al vastgesteld dat dieren geleden hebben onder de impact van de valwind. Er broedden veel vogels in de bossen en er zijn veel nesten zijn gesneuveld. "Een storm op kleine schaal is op zich helemaal niet slecht voor de natuur: zo ontstaan op een natuurlijke manier open plekken waar plant- en diersoorten van profiteren. De schaal van deze storm - een heftige valwind - hebben we in Utrecht niet eerder meegemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.