Instellingen

Getuigen van unieke gestolen hobo gezocht, vindersloon uitgeloofd

© Radio Filharmonisch Orkest
UTRECHT - De politie is op zoek naar mensen die meer weten over de diefstal van een unieke hobo, uit de internationale trein van Düsseldorf naar Amsterdam. Twee weken geleden werd de rugzak met daarin een hobo gestolen uit de trein, tijdens een stop op Utrecht Centraal. Eigenaresse Aislin Casey hoopt vurig dat het instrument terugkomt. "Wie helpt om te hobo te vinden, krijgt een vindersloon", zegt de muzikante bij Bureau Hengeveld.
Casey is een Iers-Nederlandse hoboïste van het Radio Filharmonisch Orkest. Haar instrument is speciaal voor haar gemaakt. "Niemand in Europa speelt erop. Alleen in Engeland en Ierland wordt het gebruikt, zo'n hobo met twee extra kleppen."
Op 9 juni werd het instrument gestolen. De hobo zat in een rugzak die in het bagagerek lag. De vrouw zag een man van een jaar of 40 haar kant op kijken, terwijl hij in Utrecht uitstapte. Daarna zag ze dat haar tas weg was. Het instrument heeft een nieuwwaarde van 9000 euro. En er zat ook een machine in om de rieten, de mondstukken, te maken ter waarde van 2000 euro.
De gestolen hobo.
De gestolen hobo. © Aisling Casey
Ondertussen kan Casey niet verder met haar werk. "Ik heb een leeninstrument gekregen en had nog oude mondstukken thuis. Het idee was dat ik deze week weer kon spelen met het orkest, maar ik ben nog niet op het niveau waar ik moet zijn, vind ik. Dus dat gaat niet door."

Verzekering dekt een deel van de kosten

De hele situatie kost veel geld en een hoop gedoe. "De verzekering dekt een boel, maar ik moet naar Parijs om een nieuwe te bestellen. Dat wordt niet gedekt." Het scheelt iets dat het seizoen al bijna ten einde is. "Maar een nieuwe hobo moet je langzaam inblazen. Als je een nieuwe koopt, heb je altijd de oude nog nodig. Dus ik hoop toch dat die gevonden wordt. Dan kan ik het volgende seizoen gewoon starten."
De muzikante stelt een vinderloon beschikbaar. "Hopelijk moedigt dat de dader aan om 'm terug te geven", aldus Casey. Om wat voor een bedrag het gaat, is nog niet bekend. "Daar moet ik nog over nadenken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.