Swingen tijdens priknacht van Janssen-vaccin en Delta-variant rukt op

PROVINCIE UTRECHT - Er was vandaag niks te merken van een mogelijk slechte naam van het vaccin van Janssen. De callcenters van de GGD waren namelijk overbelast door een stormloop op het maken van een afspraak voor een prik ermee.
Van het vaccin hoeven mensen maar één prik te krijgen, anders dan bij de andere vaccins. Deze week en volgende week kunnen ongeveer 200.000 mensen zo'n prik krijgen. Veel mensen zien dat dus zitten: vandaag lukte het ongeveer 70.000 mensen een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Daarover gaat het onder meer in dit corona-overzicht.

Swingen tijdens de priknachten

GGD Utrecht gaat vanwege al die animo priknachten organiseren voor het coronavaccin van Janssen. Aankomende vrijdag en volgende week woensdag en donderdag kunnen mensen van 21.00 uur 's avonds tot 01.00 uur 's nachts terecht in de Jaarbeurs in Utrecht voor een prik met het Janssen-vaccin. Vrijdag draait een deejay muziek op de locatie.

Afsprakennummer voor coronatesten weer bereikbaar

Door de drukte op de afsprakenlijn was vandaag het nummer voor het maken van een afspraak voor een coronatest een tijdje niet bereikbaar. Dat gebeurde als volgt: meer dan 100.000 mensen belden tegelijk met het nummer 0800-1295 (voor het Janssen-vaccin), waardoor de lijnen overbelast waren. Vervolgens probeerden mensen het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070) te bellen, waardoor ook dat nummer overbelast raakte. Vervolgens sloegen de problemen over naar het nummer voor testafspraken. Rond 15.30 uur waren volgens de GGD de problemen op de telefoonlijnen voorbij.
Het speciale telefoonnummer dat mensen kunnen bellen voor een prik met het coronavaccin van Janssen was rond het middaguur al twee miljoen keer gebeld.

RIVM noteert minder dan 700 coronabesmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week woensdag, toen het instituut 1027 positieve testen noteerde. Het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen is daarmee ook weer verder gedaald, tot 764. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het betere weer helpt volgens het RIVM ook.
Bekijk het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in jouw gemeente op onderstaande kaart:

Delta-variant nu al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijkere Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, aan het ANP. Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.
Het bericht verbaast het RIVM niet heel erg. Het bevestigt volgens een woordvoerder de eerdere waarneming dat de Delta-variant met een opmars bezig is en de zogenoemde Alfa-variant in de zomer gaat verdringen. Het instituut verwacht niet dat de opmars van de Delta-variant op korte termijn zal leiden tot hogere aantallen ziekenhuis- en intensive care -opnames. Of de variant ook ziekmakender is, wordt nog onderzocht.

Rommel in de parken

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is niet tevreden hoe mensen de Utrechtse parken doorgaans achterlaten. Daarover schreef ze gisteravond op Instagram. Sinds corona is het vaak erg druk in de parken en dat gaat tot 's avonds laat door. Omwonenden klagen over geluidsoverlast en enorme afvalbergen in de parken. Dijksma dreigt nu de parken in de late uurtjes af te sluiten, als mensen zich niet beter gaan gedragen. Maar daar zijn partijen in de Utrechtse raad én parkbezoekers het niet mee eens.
Burgemeester klaar met rommel in de parken

Mondkapjesplicht verdwijnt bijna

Nederland gaat vanaf 26 juni praktisch van het slot. Vanaf aanstaande zaterdag zijn de meeste coronamaatregelen niet meer nodig. Dat geldt ook voor de mondkapjesplicht. Die vervalt dan grotendeels, alleen op plekken waar de anderhalve meter niet kan worden gehandhaafd. Verslaggever Robert Jan Booij nam vanochtend een kijkje bij Dagwinkel Schoonrewoerd, om te vragen of ze daar zin hebben om het mondkapje af te doen:
Ook ging hij langs bij een kapper:

De zingende ijscoman

Door corona je baan als leadzanger van een band amper kunnen uitoefenen, je dan maar op laten leiden tot pizzabakker om vervolgens te moeten toezien hoe het restaurant waar je werkt afbrandt: het zat Utrechter Arthur Akkermans het afgelopen jaar niet mee. Gelukkig is de 29-jarige niet voor één gat te vangen. Hij besloot voortaan dan maar door het leven te gaan als de zingende ijscoman van Kanaleneiland:
De zingende ijscoman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.