Kogelregen aan Utrechtse kade: OM eist negen jaar cel

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist negen jaar gevangenisstraf voor de 50-jarige Utrechter die op 10 maart vorig jaar twee Joegoslaven neerschoot op de Zeehaenkade in Utrecht. Volgens de officier van justitie is bewezen dat Y.K. schuldig is aan een dubbele poging tot doodslag.
De verdachte hield tot het einde van de zitting vol dat hij door de Servische slachtoffers in de val was gelokt. Hij zou in paniek zijn geraakt en uit zelfverdediging hebben geschoten.

Gokken

Wat er precies aan het schietincident vooraf ging, werd tijdens de zitting niet helemaal duidelijk. K. en zijn broer hadden die avond met de slachtoffers afgesproken om een ruzie uit te praten op het bedrijventerrein langs het Merwedekanaal. Volgens de slachtoffers weigerden de broers om tienduizenden euro's uit te betalen die zij hadden gewonnen met gokken op voetbalwedstrijden in Jimmy's Place aan de Amsterdamsestraatweg.
Maar volgens K. hielden de slachtoffers zich bezig met matchfixing en hadden zij in de zaak van zijn broer lopen schreeuwen en dreigen, en geld geëist. Het initiatief voor de ontmoeting kwam volgens K. van de Serviërs. K. had voor de zekerheid een vuurwapen meegenomen. Hij reed samen met zijn broer naar de afgesproken plek bij een tankstation in de buurt. Daar stond de auto met de vier anderen te wachten.

Kogelregen

Op een stille plek aan de achterkant van het tankstation stapten de broers en de twee slachtoffers uit. K. zegt dat een van hen zijn hand op een verdachte manier in zijn zak hield. Op dat moment kwam er volgens hem nog een auto aanrijden waarin iemand op de achterbank zat die door een open raam een wapen op hem richtte. Toen zou hij opzij zijn gesprongen en het vuur hebben geopend.
K. zegt dat hij eerst op de auto schoot en toen op de twee mannen die voor hem stonden. Die zouden hem in de val hebben gelokt. Door angst en paniek bleef hij maar vuren. In totaal zijn er door politie twaalf hulzen gevonden. De twee Serviërs raakten ernstig gewond door schoten in hun benen. Een van de twee werd ook in zijn buik geraakt.

Gevlucht

Volgens de slachtoffers was er geen tweede auto en was K. van plan om hen af te schieten. Maar daarvoor is volgens de officier van justitie te weinig bewijs. Hij vond wel dat K. buitensporig veel schoten afvuurde en zo het risico had genomen dat er doden zouden vallen. Ook hebben getuigen volgens het OM in de buurt geen derde auto gezien. Al vond de verdediging dat de politie daar mee onderzoek naar had moeten doen.
Na de schietpartij vluchtten de broers K. eerst naar Duitsland. Y.K. ging daarna naar Turkije, omdat hij naar eigen zeggen nog steeds angstig en in paniek was dat hem iets zou worden aangedaan. Volgens hem was het door de coronalockdown onmogelijk om snel naar Nederland terug te keren. Toen hij dat een paar maanden later deed, werd hij aangehouden.

Afstemmen

K. bleef lang zwijgen over de verdenkingen. Volgens het OM blijkt uit opgenomen gesprekken met zijn broer dat zij die tijd gebruikten om een scenario voor de schietpartij te fabriceren en hun verklaringen op elkaar af te stemmen. Volgens de verdachten zijn hun gesprekken in het Turks slecht vertaald en spraken zij alleen maar af om juist de waarheid te vertellen.
De advocaat van de verdachte stelde dat er in het dossier veel meer aanwijzingen staan die pleiten voor de verklaring van haar cliënt dan voor die van de slachtoffers. Volgens haar staat vast dat K. uit noodweer handelde. Zij vroeg de rechtbank daarom om hem vrij te spreken. De schadevergoedingen van tienduizenden euro's die de twee slachtoffers en een van hun metgezellen eisen zouden afgewezen moeten worden.
De verdachte hekelde aan het slot van de zitting de leugens die volgens hem door het OM, de slachtoffers en de pers zijn verspreid over de schietpartij. Hij zei te hopen dat door zijn verklaringen in de rechtbank nu eindelijk de waarheid naar buiten komt. De rechtbank komt over twee weken met haar oordeel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.