RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek: geen relatie tussen overleden Bunschotense koeien en vervuilde grond Westdijk

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Twee koeien in Bunschoten zijn niet overleden door het drinken van verontreinigd water aan de Westdijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren in opdracht van het waterschap. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat de koeien water dronken in de buurt van de Westdijk, die in 2016 is versterkt met vervuilde grond.

Nu blijkt dus dat het water dat de koeien dronken niet vervuild is. "Het oppervlaktewater is geanalyseerd op ruim driehonderd stoffen, waaronder stoffen die gerelateerd zijn aan de toegepaste TGG in de Westdijk (zouten en metalen)", laat het waterschap weten. "Er zijn op zeven plekken monsters genomen." Waaraan de koeien dan wel overleden zijn, is niet duidelijk.

Vervuiling Westdijk
De vervuiling van de Westdijk kwam vijf jaar geleden aan het licht na verontruste geluiden over kalverensterfte. Het waterschap deed onderzoek. Er bleek een hoge concentratie aan zouten en sulfaat in de teensloot langs de dijk te zitten. Hoewel er geen verband bleek te bestaan tussen het drinken van water bij de vervuilde Westdijk en de dood van de kalveren, werden veehouders vanaf dat moment wel gewaarschuwd hun dieren niet meer uit de sloot te laten drinken. Wat de doodsoorzaak van de kalveren dan wel is geweest, is niet duidelijk. De GGD sprak in 2016 van een virus, maar kwam daarop terug na kritiek van de boer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -