Tuffie was 25 jaar de stationsstem van de NS: 'Perfect moment om afscheid te nemen'

LAGE VUURSCHE - Op Soest-Zuid, Soestdijk, Rhenen en 34 andere stations is ze inmiddels al niet meer te horen, en eind dit jaar geldt dat voor alle stations in Nederland. Tuffie Vos uit Lage Vuursche was een kwart eeuw dé stem van de Nederlandse Spoorwegen, maar zwaait nu af. "Dit is een perfect moment om afscheid te nemen."
Afgelopen week werd bekend dat de NS een nieuwe stem had gevonden in Karin van As. Haar stem zal de komende 25 jaar over de stations schallen met berichten over vertraging, perronwijzigingen en uitvallende treinen: een taak die de laatste 25 jaar bij Tuffie Vos lag. Tuffie begon op haar vijftiende als jongste vrouwelijke voice-over in Nederland en zestien jaar later kwam ze na een casting bij de NS terecht.
Tuffie Vos vertrekt na 25 jaar als stationsstem van de NS

Tachtig uur aan woorden en zinnen

Het spoorbedrijf wilde af van een systeem waarbij loketmedewerkers tussen het kaartjes verkopen door af en toe een bericht omriepen. Een geautomatiseerd computersysteem moest voortaan omroepberichten aan elkaar knutselen, afhankelijk van wat er op het spoor aan de hand was. Daarvoor sprak Tuffie meer dan tachtig uur aan woorden en zinnen in. "Alle stations op vijf verschillende manieren, tijden, perrons en tussenzinnetjes."
Als je met haar praat, hoor je niet direct dat zij je de afgelopen jaren heeft verteld dat je trein een kwartier later aan zou komen. "Dat komt omdat het een 'ontworpen' stem is. Het is hoger, zachter, duidelijker en helderder. Ik heb me vooral voorgesteld dat je over een station moet schallen, attentiewaarde moet hebben, je mensen moet bereiken en je ze vooral niet moet irriteren. Hoe klink je dan? Nou, dan komt er dit geluid uit", lacht ze.

'Meest irritante stem van Nederland'

Toch ontkwam ze er niet aan een aantal jaar geleden tot 'meest irritante stem' te worden gedoopt. "Dat predikaat kreeg ik op een gegeven moment. Dat had niets met m'n stem te maken, maar met het slechte nieuws dat ik bracht. Maar gelukkig was dat maar een periode en dat duurde niet heel lang."
Voor de komende 25 jaar stapt de NS opnieuw over op een nieuw systeem, waarbij de computer getypte tekst om kan zetten tot omroepberichten op stations. Het spoorbedrijf vroeg Tuffie opnieuw om haar stem, maar daar bedankte ze voor om zich te kunnen richten op haar werk als spiritueel coach. "Ik ben bezig met Tuffie TV, mijn eigen project. Ik zet mensen letterlijk op een ander spoor in hun leven. Mensen die vastgelopen zijn, help ik te transformeren naar een beter leven", vertelt ze. "Ik heb het wel overwogen, maar ik vond het wel stoer om het niet te doen."
Tuffie Vos in haar spreekcel in haar bungalow in Lage Vuursche
Tuffie Vos in haar spreekcel in haar bungalow in Lage Vuursche © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.