RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse geoloog bestudeert etappes van de Tour: 'De Mont Ventoux, dat is een rare berg'

PROVINCIE UTRECHT - Zoals elke wielerfan weet: tijdens etappes van de Tour de France wordt er door de commentatoren flink wat gebabbeld. Dus waarom geen informatie waar je wat van leert? Dat was precies de gedachte van geoloog Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht. Hij heeft er een serie korte columns over geschreven, die misschien wel ten gehore worden gebracht door de NOS commentatoren tijdens de Tour.

"Over de geologie van elke etappe is wel wat te zeggen", steekt Van Hinsbergen van wal. "Hoe de ondergrond van Frankrijk in elkaar zit, hoe dat tot gebergtes leidt en wat er met gletsjers aan de hand is, dat soort dingen."

De Mont Ventoux
Als voorbeeld noemt Van Hinsbergen de Mont Ventoux. "Een rare berg. Hij hoort bij de Alpen, maar ligt eigenlijk vrij ver van de Alpen af. Er zit een plooi in de vorm van de Alpen, die samenhangt met de botsing van Corsica. En daar is de Mont Ventoux in ontstaan. Pas 30 miljoen jaar later zijn de Alpen erbij gekomen. Dus het hoort er officieel wel bij, maar ik snap nu waarom die er zo raar bij ligt."

Commentaar bij de NOS
Van Hinsbergen heeft de informatie doorgespeeld aan de commentatoren van de NOS, waar ook een vriend van hem werkt. Hij heeft alleen nog geen idee of het gebruikt wordt. "Ik heb het op Twitter gezet, en dat ontplofte. Dus ik denkt dat best veel mensen het leuk vinden." Of hij de ronde van Italie en Spanje ook gaat doen? "Ik zie wel dat dit verschrikkelijk uit de klauwen kan lopen. Ik bestudeer de gebergtes van de hele wereld, dus ik kan wel even zoet mee zijn."

Wil je meer weten over de restanten van dat oercontinent waar de wielrenners straks doorheen koersen? Alle columns verschijnen op geologist.nl.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -