Soep troost Leersumse boswachters na storm: 'Nu komen emoties pas echt los'

© RTV Utrecht
LEERSUM - Boswachters van Staatsbosbeheer die werken in de getroffen gebieden bij Leersum hebben vandaag soep gegeten van de Dorpssoep, een Leersums initiatief. Normaliter brengt het initiatief drie keer per jaar soep rond in het dorp, om weer eens met elkaar in gesprek te raken, maar na de valwind van afgelopen vrijdag zijn ze spontaan in actie gekomen.
In het pannenkoekenhuis op het dorpsplein werd de soep vandaag geserveerd door vrijwilliger Jos Rams. "We delen aan iedereen die wil soep uit en horen de verhalen aan", vertelt hij. En de soep wordt gewaardeerd: "Het is lekker, dit hadden we wel even nodig", aldus een boswachter.

Veel emoties

Het is niet de eerste dag dat Rams soep uitdeelt. Sinds de valwind het dorp afgelopen vrijdag overnam, zijn ze druk in de weer. "De mensen begonnen hier in Leersum direct met puinruimen na de storm, maar eigenlijk nu, na een paar dagen, merk je pas dat de emoties echt loskomen. Gister hebben we 130 liter soep uitgedeeld. En ik heb heel wat tranen gezien", vertelt hij.
Voor Rams is soep meer dan een maaltijd. "Er ontstaan zelfs vriendschappen. En het vult de maag, zodat je er weer tegenaan kan."
Boswachters waarschuwen om de getroffen gebieden te mijden, omdat de situatie nu 'levensgevaarlijk' is. In het bosgebied hangen takken en boomkruinen los. Veel bomen zijn instabiel of staan op omvallen. De meest gevaarlijke gebieden zijn afgesloten met dranghekken. Boa's voorkomen dat mensen toch de bossen ingaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.