Meer en meer 100-jarigen: 'Grijze druk' in kleine gemeentes het grootst

Vorig jaard werd de Bunschotense Aaltje Duijst-de Graaf 100 jaar, ze kreeg bezoek van Locoburgemeester Beukers.
Vorig jaard werd de Bunschotense Aaltje Duijst-de Graaf 100 jaar, ze kreeg bezoek van Locoburgemeester Beukers. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer mensen worden honderd jaar of ouder. Uit een onderzoek op basis van cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat honderd is geworden in de afgelopen vijf jaar in ons land is toegenomen met twintig procent.
Dat betekent ook dat de verhouding tussen jongeren en ouderen verandert: het aantal jongeren neemt relatief gezien af ten opzichte van het aantal ouderen. Grijze druk, noemen statistici dat, en die neemt dus toe. Dit gebeurt in onze provincie vooral in kleinere gemeenten zoals De Bilt, Baarn en Oudewater. In de stad Utrecht is die grijze druk het laagst.
Op de kaart hieronder zie je het totaal aantal honderdjarigen in een gemeente. Dat zegt dus niks over de grijze druk: dat is een relatief getal.
Maar in een kleine Utrechtse gemeente als Oudewater is de grijze druk een ongekende 35%, er zijn maar een paar gemeenten waar er verhoudingsgewijs nog meer ouderen zijn ten opzicht van werkenden. Burgemeester Danny de Vries merkte dat direct toen hij in november 2020 begon. "Ik heb heel veel taart gegeten de afgelopen maanden", zegt hij.

Woningbouw

Burgemeester De Vries ziet het ook als taak voor de gemeente om te zorgen voor woningen, die meer gericht zijn op mensen die steeds ouder worden. Ouderenbond ANBO hamert dan ook op woningbouw. Een woordvoerder zegt: "Er moet vooral worden gedacht aan nieuwe woonvormen, waar ouderen samen kunnen wonen. Zelfstandig maar samen, dat ze elkaar in de gaten kunnen houden en kunnen helpen waar nodig."
Maar ook de stad zelf moet bereikbaar zijn voor de steeds groter groeiende groep heel oudere inwoners. Burgemeester De Vries: "Ook als je ouder bent, en een rollator hebt of in een rolstoel zit, dat je nog de stad kan bezoeken."
Marielle Emmelot is hoogleraar in de klinische geriatrie en verbonden aan het UMC Utrecht ziet dat bij de oudste ouderen vooral de oren en ogen, de mobiliteit en het denkvermogen achteruit gaan. Zij komt met drie aandachtspunten: zorg voor beweging, voor hulp in de huishouding en bestrijd de eenzaamheid. "Het is belangrijk om te zorgen dat er aandacht is voor sociale contacten, gezelligheid. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van leven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.