Vlagceremonie Soesterberg markeert einde Afghanistan-missie: 'Enorme symbolische waarde'

De vlag die sinds 2015 wapperde op Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif tijdens de Resolute Support-missie van de NAVO.
De vlag die sinds 2015 wapperde op Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif tijdens de Resolute Support-missie van de NAVO. © Defensie.nl
SOESTERBERG - Met een vlagceremonie op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is er vandaag officieel een einde gekomen aan bijna twintig jaar Nederlandse militaire inzet in Afghanistan. In die periode hebben ongeveer 30.000 Nederlandse militairen in Afghanistan gediend.
Het doel van de missie was om Afghanistan veiliger en leefbaarder te maken. Na de aanslagen van 11 september 2001 wilde de internationale gemeenschap terrorisme en radicalisering in het land tegengaan. De Taliban had de macht in handen en weigerde Osama Bin Laden uit te leveren.

Overdracht missievlaggen

Met de overdracht van twee missievlaggen komt symbolisch een einde aan de langdurige uitzending. Een vlag wapperde in Kamp Holland in Uruzgan (2006-2010), de ander in Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif waar Nederlandse militairen sinds 2015 actief waren voor de NAVO-operatie Resolute Support. De ceremonie was online te volgen.
Het einde van de missie zorgt nog steeds voor gemengde gevoelens bij de betrokkenen. De ceremonie van vandaag illustreerde dat toen gesproken werd over gevallen militairen, over het afbreken van de missie en over de vooruitgang die er is geboekt. "Ik heb die vooruitgang gezien", vertelde sergeant-majoor Leon Derksen. Hij zag het land groeien en was getuige van ontwikkeling, zoals de rechten van de vrouw.
Derksen werd drie keer uitgezonden naar Afghanistan. "Er zaten inktzwarte dagen tussen, dagen waarop we collega's verloren." Het overhandigen van de vlaggen ziet Derksen als een afsluiting. "Nu ik hier sta denk ik: we hebben heel veel geleerd en heel veel gepresteerd in Afghanistan."

'Missievlaggen hebben enorme symbolische waarde'

Directeur van het Nationaal Militair Museum Paul van Vlijmen vindt het een eer de vlaggen in ontvangst te mogen nemen. "Dit zijn de bijzondere momenten als directeur van dit museum. Hiermee komt er iets tastbaars wat voor heel veel mensen een enorme symbolische waarde heeft in je collectie en vanaf dat moment kun je die emoties ook tonen aan mensen. Gewoon door iets te laten zien."
Na alle inzet is het niet altijd makkelijk om afscheid te nemen van het land waar zo hard is gestreden voor vrede. "Ik had liever gebleven omdat het er nog niet stabiel is", zei Derksen. "Tegelijkertijd is het de vraag hoe lang je moet blijven om het stabiel te krijgen. De onderhandelingen zijn bezig tussen de Taliban en de regering. Nu is het aan de Afghanen zelf."

Alle militairen terug

Oorspronkelijk was het voornemen dat de militairen tot eind dit jaar actief zouden zijn in Afghanistan. Maar de Amerikaanse regering kondigde in april aan uiterlijk 11 september het land te hebben verlaten. Omdat andere buitenlandse troepen voor hun inzet afhankelijk zijn van de Amerikanen, besloot de NAVO de missie eveneens te beëindigen.
Bijna alle militairen zijn inmiddels teruggekeerd uit Afghanistan. De laatste jaren trainden en adviseerden zij de Afghaanse veiligheidsdiensten. Er zijn nog enkele Nederlandse militairen achtergebleven, maar ook zij komen binnenkort terug.
Tijdens de ceremonie blikten de demissionaire ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, terug op de Nederlandse inzet in Afghanistan. Bij de ceremonie was ook de ambassadeur van Afghanistan aanwezig.
Twintig jaar inzet in Afghanistan kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven, onder wie Amersfoorter Cor Strik. Er vielen ongeveer 140 gewonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.