Verdachte van doodrijden voetganger op Spinozaweg Utrecht blijft zwijgen, OM eist drie jaar cel

© 112mediautrecht
UTRECHT - De 30-jarige Tim uit Utrecht ging op zondag 26 april vorig jaar samen met zijn moeder een stukje hardlopen, omdat zij fit wilden blijven en de sportscholen vanwege de coronamaatregelen gesloten waren. Twee dagen eerder hadden zij met de hele familie zijn verjaardag gevierd. Niemand had kunnen vermoeden dat het zijn laatste zou zijn.
Bijna thuisgekomen staken moeder en zoon de Spinozaweg over. Het licht stond op groen. Maar Tim merkte de zwarte Skoda Fabia die met hoge snelheid kwam aanrijden niet op. Hij werd geschept en zijn moeder zag hoe hij meters door de lucht vloog en op straat klapte. Hij had geen enkele kans en was waarschijnlijk op slag dood. De bestuurder van de auto reed met hoge snelheid door.

Drie jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag drie jaar gevangenisstraf tegen de 26-jarige Abdel B. die ervan wordt verdacht dat hij de auto bestuurde, die hij had geleend van een kennis. B. meldde zich acht uur na de dodelijke aanrijding bij de politie. Aanvankelijk bekende hij schuld, maar later wijzigde hij zijn verklaring. Hij zou iemand anders uit de wind hebben gehouden, maar durfde geen namen te noemen.
Volgens de officier van justitie is er ruim voldoende bewijs dat B. de auto ten tijde van de aanrijding bestuurde. Zijn dna zat op het stuur en de veiligheidsgordel aan de bestuurderskant. Textielvezels van zijn bijzondere trui zijn daar ook op aangetroffen. En op zijn kleding zaten glasdeeltjes die afkomstig zijn van de verbrijzelde voorruit van de Skoda. Ook voldoet hij volgens het OM aan het signalement dat getuigen gaven.
Bij zijn eerste politieverhoor beschreef B. de route die de auto had gereden: van de Amsterdamsestraatweg, via de Cartesiusweg naar de Spinozaweg. Na de aanrijding ging hij ervandoor via de Kanaalweg, waar de kentekenplaat van de auto werd gevonden. Daarna werd de auto vooruit ingeparkeerd bij de Johan Wagenaarkade waar de politie hem afgesloten aantrof.

Roekeloosheid

Volgens de officier van justitie kon alleen een inzittende van de auto die informatie op dat moment hebben. Een anoniem tipgever heeft B. en een vriend van hem bovendien genoemd als bestuurder en passagier van de auto. Het dna van die vriend is door de politie aangetroffen op de bijrijdersplaats.
Het OM beschuldigde B. aanvankelijk van doodslag, maar vond uiteindelijk dat er net niet voldoende bewijs was dat hij met opzet het risico had genomen dat hij iemand dood zou rijden. Wel is er volgens de officier voldoende bewijs voor dood door schuld door roekeloos rijgedrag. Dat is de hoogste mate van strafbaarheid volgens de wegenverkeerwet, benadrukte hij.
Bij roekeloos rijden is er sprake van ernstige schending van belangrijke verkeersregels, zoals gevaarlijk inhalen, hoge snelheid en door rood rijden. Verdachte is bewust op die manier gaan rijden, betoogde de officier. Verdachte is ook bekend met de verkeerssituatie ter plekke. De officier vond het zeer pijnlijk dat B.ook na herhaaldelijk aandringen en emotionele verklaringen van de nabestaanden geen openheid wilde geven.

Nabestaanden

Uit de hartverscheurende verklaringen van de zus, moeder en vader van slachtoffer Tim werd de aanrijding blijvende sporen in hun levens heeft nagelaten. Zij koesteren geen haat of wraakgevoelens naar de verdachte toe, maar hebben vooral veel behoefte om van B. het ware verhaal te horen. Daarin stelde hij hen vandaag echter opnieuw teleur. B. liet hij bij een zacht gemompelde blijk van medeleven.
De verdediging vroeg om vrijspraak voor de verdachte. Er zou onvoldoende zijn vastgesteld dat hij in de auto had gezeten. En als dat wel zo was, zou onvoldoende zijn vastgesteld dat hij de bestuurder was geweest. Ook vond de verdediging dat de politie meer onderzoek had moeten doen naar de bewering van B.dat hij was gevraagd om iemand anders uit de wind te houden.
De rechtbank doet op 8 juli uitspraak. Abdel B. zal daar dan zelf bij aanwezig moeten zijn. Hij mocht het proces na vijf maanden voorarrest in vrijheid afwachten, maar de offcier van justitie wil dat hij direct weer in hechtenis wordt genomen als hij tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.