CoronaCheck-app gelanceerd, EK kijken op het terras en al 100.000 afspraken voor Janssen-prik

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Oranjefans kunnen vanaf dit weekend weer voetbal kijken op het terras van de horeca. Nederland kleurt verder niet langer rood op de Europese coronakaart en vanaf nu kunnen 1 miljoen Nederlanders hun vaccinatiebewijs in een app inladen. Dat en meer lees je in dit overzicht met het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft vandaag de nieuwe CoronaCheck-app gelanceerd. Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. Tegelijk zei hij ook dat mensen die niet op korte termijn op reis gaan of naar een evenement willen, de app beter later kunnen downloaden om overbelasting van de servers tegen te gaan.

QR-codes in app

Op dit moment kunnen ruim een miljoen mensen hun vaccinatiebewijs inladen in de app. In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad.
De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken worden gewacht. Reizigers moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid dan ook zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs.
Volgens het ministerie is de belangstelling groot voor de app. "Als het niet direct lukt, probeer het dan einde van de dag nog eens, of anders morgen", laat een woordvoerder weten.

Coronapaspoort voor ouderen

Voor wie liever niet met een app werkt, komt er ook een papieren versie van het digitale coronapaspoort. Ouderenbond ANBO heeft hier de afgelopen tijd op aangedrongen omdat ook niet-digitale ouderen naar evenementen willen of op vakantie naar het buitenland.
Het paspoort kan vanaf medio volgende maand telefonisch worden aangevraagd via de Covid-19 crisislijn op 0800-1351. De QR-code die normaal in de app staat, wordt dan per post naar de aanvrager verstuurd. Dat duurt ongeveer twee weken.
Minister Hugo de Jonge laat de nieuwe CoronaCheck-app zien.
Minister Hugo de Jonge laat de nieuwe CoronaCheck-app zien. © ANP

Nederland versoepelt verder

Nederland is niet langer roodgekleurd op de Europese coronakaart, meldt het ECDC (het Europese RIVM). Dat betekent dat Europese landen vanaf nu minder strenge eisen stelt aan toeristen uit ons land. Sinds vandaag kleurt Nederland geel en zelfs het noorden van het land groen omdat er geen noemenswaardige besmettingsrisico's meer zijn. Goed nieuws dus voor alle Nederlanders die binnenkort naar het buitenland willen.
Utrecht staat grote EK-schermen op terrassen toe
Maar ook voetbalfans kunnen hun hart ophalen: tijdens de volgende wedstrijd van het Nederlands elftal mogen Utrechtse horecazaken mensen toelaten op het terras om wedstrijden van het EK te bekijken. Eigenlijk geldt de versoepeling al vanaf zaterdag, maar Oranje speelt pas zondag weer een wedstrijd: het team van bondscoach Frank de Boer speelt om 18.00 uur tegen Tsjechië.

Katholieke kerkgangers mogen nog niet samen zingen

Wat niet versoepelt zijn de regels voor kerkgangers om samen te zingen in de kerk. Een koor van maximaal twaalf zangers is vanaf deze zondag onder voorwaarden wel weer toegestaan in de katholieke kerk, zo werd vandaag bekendgemaakt.
In andere christelijke kerken en twee joodse gemeenschappen is samenzang al wel toegestaan, maar moet men rekening houden met omvang en hoogte van de kerkruimte en de mogelijkheid tot ventileren. In alle kerken is het ook niet meer nodig om een mondkapje te dragen en alle zitplaatsen worden weer in gebruik genomen.

Al 100.000 afspraken voor Janssen-prik

Sinds gisterochtend kan iedereen een afspraak maken voor een coronaprik met het vaccin van Janssen en dat wordt massaal gedaan. Tot nu toe zijn er in totaal 100.000 afspraken gemaakt. Wie wil moet daarvoor een speciaal nummer bellen: 0800-1295.
De GGD ziet dat vooral veel twintigers zich aanmelden, aldus een woordvoerster. Er zijn vooralsnog 200.000 prikken te vergeven. Met Janssen is de gevaccineerde in één keer klaar. Van andere vaccins zijn twee prikken nodig.
Het speciale telefoonnummer was gisteren nauwelijks bereikbaar door de grote belangstelling. Toch lukte het toen 78.000 mensen om een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Daar zijn er nu dus 22.000 bijgekomen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen onder de 400

Voor het eerst sinds 20 september vorig jaar zit het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen onder de vierhonderd: momenteel worden 392 mensen behandeld vanwege Covid-19. Dat betekent dat een ziekenhuis gemiddeld nog drie tot vier coronapatiënten onder behandeling heeft.
Op verpleegafdelingen zijn momenteel 234 mensen die het coronavirus hebben, 21 minder dan gisteren. In de afgelopen week zijn er meer dan honderd bedden op die afdelingen vrijgekomen. Op de intensive care daalde het aantal coronapatiënten met twaalf naar 158. Ten opzichte van vorige week zijn dat er zo'n zeventig minder.
Tot slot het aantal coronabesmettingen: in heel Nederland zijn tussen woensdagochtend en vanmorgen 716 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. In de stad Utrecht ging het om 21 besmettingen. Er waren ook 150 gemeenten waar niemand positief testte, waaronder Nieuwegein. Het aantal sterfgevallen steeg met één.
Dit is het aantal coronabesmettingen per gemeente in de provincie Utrecht:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.