Mysterie over jarige Domtoren ontrafeld: 'Allesverwoestende storm spaarde de Dom, we weten nu waarom'

Burgemeester Dijksma ontvangt het eerste exemplaar van 'De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad'
Burgemeester Dijksma ontvangt het eerste exemplaar van 'De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad' © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Het is met afstand 't bekendste bouwwerk van Utrecht: de Domtoren. En vlak voor de 700ste verjaardag van de toren, is een groot mysterie opgelost. Hoe kan het toch dat dé megastorm van 1674 alles vanaf Parijs tot aan de Waddeneilanden verwoestte, maar de Domtoren niet?
"Het is waarschijnlijk een valwind geweest, zoals in Leersum laatst", zegt René de Kam, conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum. Hij is al vijftien jaar van zijn leven bezig met 'die toren'. "Het KNMI heeft onderzocht waarom de toren ongeschonden uit de storm van 1 augustus 1674 is gekomen. Met nieuwe modellen en nieuwe kennis hebben ze gekeken naar oude schademeldingen."
De Domtoren is als bij een godswonder gespaard.
René de Kam
Door valwinden is de toren dus blijven staan. "De uitstoot van een valwind gaat in stroken, dus een strook van tientallen meters en dan een paar stroken nauwelijks wind. De Domtoren is als bij een godswonder gespaard, omdat ie in een windstille zone stond." De storm van 1674 was van ongekende zwaarte en komt naar schatting één keer per 1000 tot 10.000 jaar voor.
De Kam is blij dat een vooroordeel over het zogenoemde schip, het stuk tussen toren en de kerk, nu de wereld uit is. "Je hoort vaak dat het schip slecht gebouwd was, en daarom verwoest werd door de storm, maar dat was helemaal niet zo."

Restauratie van de Dom

Momenteel staat de Dom in de steigers, de vijf jaar durende restauratie is nu ruim anderhalf jaar bezig. De Kam heeft kort in het restauratieteam gezeten en kan melden dat de opknapbeurt goed op schema loopt. "Ze hebben weinig last gehad van corona. De planning was om in 2025 klaar te zijn, maar misschien is het wel een jaar eerder klaar."
Om de verjaardag van de toren te vieren, werd er vandaag een boek gepresenteerd over het bekendste bouwwerk van Utrecht. Burgemeester Dijksma kreeg het eerste exemplaar 'De Utrechtse Domtoren -Trots van de stad'. Het boek ligt ook in de winkels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.