Wethouder Landwehr vertrok uit De Bilt wegens gebrek aan vertrouwen coalitie

© Gemeente Vianen
DE BILT - De rel in De Biltse politiek krijgt een nieuwe wending, nu blijkt dat oud-wethouder André Landwehr (VVD) niet is vertrokken vanwege een eerdere afspraak. De wethouder was van plan nog even te blijven maar stapte op nadat bleek dat er nog weinig vertrouwen was in zijn functioneren. Dat bevestigen twee hoofdrolspelers aan RTV Utrecht.
VVD-fractievoorzitter Henric De Jong Schouwenburg vertelt dat hij Landwehr gevraagd heeft de eer aan zichzelf te houden. Dat deed hij omdat hij een telefoontje gekregen had van GroenLinks voorman Henk Zandvliet. Daarvoor waren er twee belangrijke debatten geweest in de Biltse raad. Het eerste ging over winkelcentrum De Kwinkelier, het tweede over de Schapenweide. Landwehr kwam niet ongeschonden uit die debatten.

Breedgedragen onvrede

De meningen in de coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en CDA verschilden nogal over allebei de dossiers. En de gemeenteraad was niet blij met het optreden van de wethouder, zowel coalitiepartijen als de oppositie. Dat ging eerst over De Kwinkelier. Zandvliet: "Er was een breed gedragen onvrede over het optreden van wethouder Landwehr." Volgens Zandvliet (GroenLinks) trok Landwehr zich die kritiek aan, en zou hij er lessen uit gaan trekken.
In overleg met wethouder Landwehr hebben we toen afgesproken dat hij zijn positie zou verlaten
Henric de Jong Schouwenburg (fractievoorzitter VVD)
Daarna volgde een debat over het bebouwen van 'de schapenweide'. Volgens Zandvliet was er toen opnieuw veel kritiek op het optreden van Landwehr. Zandvliet: "Er werd een motie van afkeuring ingediend. Die kreeg steun van tien leden van de raad, en dat is best wel veel. Dat is een signaal waar je rekening mee moet houden." Volgens de GroenLinkser gaf dat signaal aan dat Landwehr niets geleerd had van het dossier De Kwinkelier.

Motie van Afkeuring

Vervolgens ging er een telefoontje van Zandvliet naar De Jong Schouwenburg. Dat bevestigen beiden aan RTV Utrecht. Daarin gaf GroenLinks de wethouder een gele kaart. Bij een volgend probleem zal GroenLinks een motie van afkeuring wel steunen, is de boodschap. Zandvliet: "We zeggen daarmee niet het vertrouwen op in de wethouder. We wilden een waarschuwend geluid laten horen."
De Jong Schouwenburg is vervolgens gaan praten met diverse partijgenoten. Hij gaat eerst op zoek naar een geschikte kandidaat om Landwehr op te volgen. Die vindt hij in Kees Lelivelt, en daarna gaat hij naar Landwehr met het verzoek om af te treden. De VVD-fractievoorzitter: "De heer Landwehr had niet meer de uitgesproken steun van de fractieleiders van de coalitiegenoten dat ze hem zouden steunen." Nadat hij hem de situatie heeft uitgelegd vraagt hij hem af te treden: "In overleg met wethouder Landwehr hebben we toen afgesproken dat hij zijn positie zou verlaten. Om dan de heer Lelivelt, die uit De Bilt komt, voor te dragen."

Ontheffing

Dat Landwehr helemaal niet van plan was om op te stappen blijkt wel uit het feit dat juist vanavond de gemeenteraad zou praten over het verlengen van de ontheffing voor de wethouder om buiten De Bilt te blijven wonen. Wethouders moeten van de wet wonen in de gemeente die ze besturen. Alleen met een ontheffing van de raad, mogen ze daar voor een jaar van af wijken. Daarna moet de raad zich er opnieuw over buigen. Zandvliet: "Door deze ontheffing op de agenda te zetten gaf hij er blijk van dat hij door wilde gaan. Daardoor was ik stomverbaasd dat het bericht kwam dat hij opstapte."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.