In Houten leren ze hoe een drugslab ruikt: 'Best lekker'

HOUTEN - Hoe merk je dat er iets niet in de haak is in je buurt? Soms kan je dat ruiken. Daarom begint de gemeente Houten vandaag een speciale campagne en leren inwoners hun neus gebruiken om een drugslab te herkennen.
"Een beetje zoetig... als muisjes?" Het kost voorbijgangers op de markt bijwinkelcentrum 't Rond in Houten een paar keer snuffelen in de grote ton die voor hun neus staat. "Ik ruik anijs. Best lekker."
Hoe herken je een drugslab? In Houten leren ze dat zo
Die zoete penetrante geur is de geur van xtc. Samen met de geur van aceton ('Denk aan nagellak') en zelfs wasmiddel kan het duiden op de aanwezigheid van een drugslab. "Criminelen gebruiken de geur van wasmiddel vaak om die andere twee luchten te verbloemen", vertelt Nicole van Berkel van de gemeente Houten.

Ogen en oren

Met een grote politievrachtwagen en een bakfiets staat Nicole vandaag op de markt. Samen met medewerkers van Meld Misdaad Anoniem en het Mobiel Media Lab van de Politie hopen ze Houten alert te maken over ondermijnende criminaliteit. "Criminelen uit de onderwereld maken gebruik van diensten in de bovenwereld. Criminelen beïnvloeden zo onze samenleving. Hierdoor neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af", zegt Sytske Werensteyn van de gemeente Houten.
De gemeente Houten start de campagne 'Vreemd?!' om inwoners alert te maken.
De gemeente Houten start de campagne 'Vreemd?!' om inwoners alert te maken. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Juist de buitengebieden zijn plaatsen die criminelen zien als ideale plekken voor een drugslab. En dan is alertheid van burgers belangrijk, merkt wijkagent Michael Jong. "Zij zijn onze ogen en oren."

Oproep

En dus ook de neus. "Nu ik de geur herken, ga ik er wel meer opletten", zegt een Houtenaar. Michael en zijn collega's leggen de bezoekers uit op welke andere signalen ze kunnen lettten. "Denk aan busjes die 's nachts voorbij rijden en grote tonnen die worden in- en uitgeladen. Vaak is het ook een onderbuikgevoel."
Burgemeester Gilbert Isabella, die ook langskomt, sluit zich daarbij aan: "Ik doe een expliciete oproep aan de inwoners. Als je iets vreemds ziet, meld het bij de politie. In het belang van uw eigen kinderen en onze veiligheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.