Pluimveeprobleem Julianapark nog niet opgelost: 'Kippen hebben gedegen opvang nodig'

PROVINCIE UTRECHT - "Je ziet eigenlijk gewoon de kipfilet, zoals die ook in de supermarkt ligt", zegt Jan Willem van Holland met een blauwe, kaalgeplukte kip in zijn hand. De beheerder van de Dierenweide van het Julianapark heeft blauwe poeder op de kip aangebracht om hitsige hanen op afstand te houden. "Deze verwondingen zijn een gevolg van een scheve haan/kip-verhouding. Doordat mensen de beesten voeren, worden de kippen steeds vaker verkracht door de hanen."
De kaalgeplukte kip met blauw poeder. Hester Assen (links) en Jan Willem van Holland (rechts).
De kaalgeplukte kip met blauw poeder. Hester Assen (links) en Jan Willem van Holland (rechts). © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Vier maanden geleden kwam de te grote pluimveepopulatie in en rond het Julianapark al aan het licht. De hanen en kippen van het Julianapark zijn namelijk de wijk in getrokken: "Bewoners voeren de beesten en dan blijven ze hangen bij de huizen", zegt beheerder Jan Willem. Geluidsoverlast was reden voor omwonenden om vier maanden geleden een petitie te starten om te pleiten voor 'actie van de gemeente'.
Item over de trage vorderingen rond het pluimvee van Dierenweide Julianapark.

Weinig verandering

De gemeente beloofde dat er in het eerste kwartaal van dit jaar een oplossing geboden zou worden. "Dat is niet gelukt", zegt PvdA-raadslid Hester Assen. "Gisteren kregen we een brief van de wethouder waarin staat dat er naar scenario's is gekeken, maar dat er eigenlijk geen geld is om het uit te voeren. Ook mogen de kippen en hanen nu niet verplaatst worden door de vogelgriep."
"Vanuit de gemeente is er inderdaad in die tussentijd helemaal geen actie geweest", zegt beheerder Jan Willem. "Ik merk wel dat sommige mensen sinds vier maanden geleden vervelender zijn gaan doen tegen de beesten. Met name jongeren in de omgeving."
Pluimvee dat het Julianapark heeft verlaten.
Pluimvee dat het Julianapark heeft verlaten. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Ei van Columbus

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) verwacht pas in het derde kwartaal van dit jaar met een oplossing te komen. "Het gedrag van de mensen moet veranderd worden, want het voeren van de dieren lossen we niet zo maar op", zegt raadslid Hester Assen. "Dus stel nou een parkbeheerder aan die kijkt naar de belangen van de dieren. Dat zou een goede oplossing zijn."
Beheerder Jan Willem ziet liever dat de kippen verhuizen. "Maar", zegt hij, "je kunt wel zeggen: 'ik neem honderd kippen onder mijn arm en loop ergens naar een buitenwijk toe', maar zo werkt het niet. Zij hebben ook een gedegen opvang nodig."
Beheerder Jan Willem met zijn dieren.
Beheerder Jan Willem met zijn dieren. © RTV Utrecht / Milo Hornstra

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.