Houtenaren boos: Eneco verbreekt afspraak en wil windturbines meer laten draaien

HOUTEN - Afslag A27 naar Houten, één keer naar links en het valt meteen op: de drie windturbines langs het Amsterdam-Rijnkanaal staan stil. Aan de overkant van het water draaien hun broertjes en zusjes in Nieuwegein wél vrolijk in de wind. En dat is niet alleen vandaag zo - dankzij speciale afspraken tussen Eneco en de gemeente Houten draaien de windturbines 30 procent minder vaak dan windturbines elders in Nederland.
Windpark in Houten
Windpark in Houten © RTV Utrecht
Bij de planning en bouw van het windpark in Houten tien jaar geleden was er veel tegenwind van de omwonenden. Windturbines in de achtertuin zouden zorgen voor geluidsoverlast en slagschaduw. De gemeente en Eneco kwamen overeen dat de windturbines gebouwd konden worden met inachtneming van zogenaamde 'maatwerkvoorschriften'.
Waar windturbines komen, is er discussie, zo ook in Houten

Nergens anders in Nederland

Hanny van Doorn woont al 30 jaar langs het Amsterdam-Rijnkanaal en sinds de bouw ook tussen twee windturbines in. "Die maatwerkvoorschriften zijn bedacht om ons bewoners te beschermen. Het werkt zo: een computer meet exact wanneer de grenzen van bijvoorbeeld het geluid worden overschreden. Als dat zo is, dan schakelt de computer de windturbine uit. Zo'n meting gebeurt om de tien minuten. Daardoor kan ik nog enigszins genieten van mijn tuin. Al hoor ik de windturbines ook als ze stil staan."
Houten is uniek - nergens anders in Nederland zijn zulke specifieke afspraken gemaakt wat windmolens betreft. Precies daarom willen ze er nu ook vanaf, zegt Cees de Haan van Eneco. "De windmolens draaien standaard 30 procent minder dan ze zouden kunnen. Dat vinden wij hartstikke zonde. De maatwerkvoorschriften waren bedoeld om rust te brengen, om bewoners te laten wennen aan de windturbines, om ze überhaupt te kunnen bouwen. Daar stonden we heel lang achter. Maar we merken de laatste jaren dat het niet heeft geholpen. Er zijn enkele bewoners die met klachten blijven komen. En we krijgen zelfs meldingen als ze stilstaan. We zouden hier gewoon 30 procent meer groene energie kunnen opwekken, iets dat ook de gemeente Houten nastreeft."
Windturbines in Nieuwegein, blik vanaf Houten
Windturbines in Nieuwegein, blik vanaf Houten © RTV Utrecht
Raadslid David Jimminks van GroenLinks zou wel willen vasthouden aan de speciale afspraken, maar bekijkt de zaak realistisch. "Alle wettelijke middelen zijn uitgeput. Eneco heeft gelijk gekregen van de rechter, het bedrijf moet zich aan de landelijke regels houden. Voor de windturbines geldt namelijk dat er dan gekeken wordt naar het jaargemiddelde van de overlast. Dat betekent dat de windturbines in de herfst en winter bijvoorbeeld continu gaan draaien bij meer wind en dan in de zomer bijvoorbeeld wat minder draaien, met minder wind. Die tien-minuten-regeling van Houten wordt door de rechter verworpen. Als we daar nu nog tegenin gaan, dan moeten we duizenden euro's uitgeven aan rechtszaken. Er zijn raadsleden die boos zijn dat Eneco contractbreuk heeft begaan en dat is ook wel zo, maar het is een werkelijkheid waar we het mee te doen hebben, de positie van Eneco gaat niet meer veranderen."

In de steek gelaten

Hanny van Doorn voelt zich door zulke woorden in de steek gelaten. "Als de gemeente ons niet beschermt, dan moeten wij dus als bewoners die rechtszaken gaan voeren? Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Als de windturbines meer gaan draaien, dan gaat het vooral om de avond en de nachtelijke uren. Dat geluid komt door je ramen heen en dan kan je dus niet meer slapen. Ik voel het ook echt in mijn lijf, ik kan dat moeilijk beschrijven. En we hebben een klein huis en leven vooral buiten. Ik had hier een theetuin bij ons, maar die moest ik dicht doen, want mensen konden er niet meer rustig zitten. Dus wil ik niet nog meer herrie."
Eef Stiekema bij een windturbine met de naam Boris
Eef Stiekema bij een windturbine met de naam Boris © RTV Utrecht
Eef Stiekema staat even verderop bij een windturbine met de naam Boris. Hij zit in de gemeenteraad voor de VVD en heeft deze week een motie ingediend. Hij kreeg steun van de meerderheid. "We willen dat het college toch nog een keer met Eneco om tafel gaat. Ik neem het bijna persoonlijk op, het gaat hier om een keiharde afspraak. Ik vind het niet kunnen dat Eneco die eenzijdig zomaar kan opzeggen. En ja, misschien is Houten uniek in Nederland met deze regeling, maar ja, Houten is toch ook gewoon uniek, daar moet ik Eneco gelijk in geven."
Hij kan nog steeds glimlachen, maar boos blijft hij. "De eisen die we hebben gesteld waren toen strenger dan de wet voorschreef. En toch heeft Eneco zich hieraan gecommiteerd. Sterker nog, als ze dat niet hadden gedaan, dan was het windpark er gewoon niet gekomen. Nu is het voor mij ook een principekwestie, als je een afspraak maakt, dan moet Eneco zich daar ook aan houden."
Ook Hanny zegt dat met ferme stem. "Afspraak is afspraak. Ja, toch? Zo ben ik tenminste wel opgevoed." Het college in Houten is nu aan zet en moet nog een keer met Eneco om tafel. Eneco laat weten dat zij binnenkort nog eens met de omwonenden van het windpark wil praten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.