Investeerders kopen grond op voor natuurvriendelijker landbouw

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Een groep van zevenhonderd investeerders steekt miljoenen euro's in de aankoop van landbouwgrond waar boeren met meer aandacht voor de natuur kunnen ondernemen. De lappen grond liggen in Utrecht, Gelderland, Flevoland en Friesland.
De grond gaat naar zes agrarische ondernemers die ervoor zorgen dat de bodem en biodiversiteit verbetert, meldt het initiatief Aardpeer. In de provincie Utrecht gaat het om de grond van de Biologisch Dynamische Zorgboerderij in Driebergen waarin geïnvesteerd is.
De groep particulieren, maatschappelijke organisaties en zakelijke investeerders kocht voor in totaal 7,2 miljoen euro aan obligaties. Met de opbrengst koopt Aardpeer 93 hectare grond die vervolgens wordt verpacht aan boeren die beloven ook te werken aan de natuur.
Het idee erachter is dat gebruik van land door boeren los komt te staan van het bezit, omdat Aardpeer eigenaar blijft. Daardoor zouden boeren minder financiële druk van bijvoorbeeld banken moeten ervaren om de opbrengst uit het land te verhogen, wat leidt tot steeds intensievere landbouw, legt een woordvoerster uit.
Naast kleine investeerders deden onder meer Vogelbescherming Nederland in Zeist en Triodos Bank in Driebergen mee aan de aankoop van schuldpapier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.