Eerste mensen krijgen zelfgekozen Janssen-vaccin, priknacht in Jaarbeurs

PROVINCIE UTRECHT - Mensen krijgen vanaf vandaag het vaccin van Janssen toegediend nadat ze daar eerder deze week een afspraak voor hebben gemaakt via een speciaal telefoonnummer. Het is de eerste keer in Nederland dat mensen op eigen verzoek een specifiek vaccin tegen het coronavirus krijgen toegediend.
Er zijn voorlopig genoeg doses beschikbaar om ongeveer 200.000 mensen te vaccineren. Op woensdag en donderdag hebben 154.000 mensen een prikafspraak gemaakt, wat betekent dat er nog plek is voor zo'n 46.000 mensen. GGD regio Utrecht verwacht vandaag overdag alleen al in Utrecht, Nieuwegein en Driebergen een kleine vierduizend mensen in te enten.
Als alle afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Zodra Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. Het is niet bekend wanneer deze mensen aan de beurt komen.

Priknacht in Jaarbeurs

In Jaarbeurs in Utrecht is vrijdag een priknacht. Mensen kunnen van 21.00 uur 's avonds tot 01.00 uur 's nachts terecht voor een vaccinatie met Janssen. Een deejay draait muziek.
"Het wordt vanavond wel een feestje, sowieso omdat mensen de prik krijgen", vertelt manager vaccinatie Maaike Schaap van GGD regio Utrecht. "Ons doel is om de pandemie met elkaar te bestrijden, dus we willen zo snel mogelijk iedereen gevaccineerd hebben en morgen komt er een hele serie versoepelingen aan, dus wij dachten: dat kunnen we dan wel een beetje feestelijk doen." Ook volgende week woensdag en donderdag zijn er priknachten.

Overbelasting

Het speciale Janssen-nummer werd woensdag in gebruik genomen. Het werd al heel snel onbereikbaar, omdat te veel mensen tegelijk probeerden te bellen. Op de eerste dag lukte het uiteindelijk ongeveer 78.000 mensen om een afspraak te maken, maar er waren in totaal 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers.
"We hadden ons callcenter enorm opgeschaald en dat had het landelijk callcenter ook gedaan. Dus we waren wel voorbereid op een grote vraag en we wisten van de nacht van Nieuwegein waarbij we een vaccin over hadden dat snel weg moest dat er een enorme vraag is, maar dat het zóveel meer was, overtrof ook mijn verwachtingen", aldus Schaap.
Het vaccin van Janssen is ontwikkeld in Leiden en is sinds april beschikbaar. De overheid besloot een paar weken geleden om geen nieuwe afspraken voor het vaccin in te plannen, omdat er een kleine kans is dat het middel tot een gevaarlijke bijwerking leidt. Het voordeel van het vaccin is wel dat mensen na één prik klaar zijn. Bij de andere middelen zijn twee inentingen nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.