Nieuwe versoepelingen in aantocht: 'Het blijft spannend, want corona is nog niet voorbij'

Vlnr: Jan Nieuwenhuijsen, Bram Hansma en René Ballem.
Vlnr: Jan Nieuwenhuijsen, Bram Hansma en René Ballem. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf morgen worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Zo mogen mensen weer meer bezoek ontvangen thuis en zijn ook sportwedstrijden weer mogelijk. Bij de Utrechtse Wielervereniging Het Stadion zijn ze daar maar wat blij mee. "We hebben anderhalf jaar niet kunnen koersen."
"We zijn een beetje zenuwachtig. Niet om weer te koersen, maar of we het kunnen bijhouden", vertelt Jan Nieuwenhuijsen, bestuurder bij de wielrenclub. "We hebben de afgelopen tijd wel kunnen trainen, maar geen wedstrijden kunnen rijden."
In coronatijd is het wielrennen een stuk populairder geworden, merken ze ook bij de Utrechtse wielerclub. Nieuwenhuijsen: "Verleden week hebben we voor het eerst een trainingswedstrijd gehad bij de ouderen en toen hebben we er op één dag negen nieuwe leden bijgekregen. Dat is toch wel veel!" Maar ook jongeren hebben meer interesse. "De kleinste aanwas zie ik ook komen: van Het Stadion hebben ze toch een stuk of veertig van die kleine jongens rijden. Die vinden het leuk en er zitten een paar talentjes bij. Daar doen ze het voor."
Vanochtend is Nieuwenhuijsen met twee andere wielrenners naar het paviljoen van de Nedereindse Berg gekomen. Normaal gesproken starten daar zo'n vier trainingswedstrijden per week die door de wielerclub worden georganiseerd. Vanaf morgen kunnen daar dus ook weer echte wedstrijden plaatsvinden en onze verslaggever Robert Jan Booij ging vanochtend alvast een kijkje nemen:

Binnen zingen

Behalve wielrenners, zijn leden van orkesten en zangkoren zijn ook blij dat er versoepeld wordt. Musici moesten maandenlang via een digitale verbinding repeteren, maar vanaf morgen behoort dat (voorlopig) tot de verleden tijd.
"Tot het einde hebben we digitaal gerepeteerd en de afgelopen vier weken hebben we ook buiten geoefend, maar daarvoor mocht dat ook niet", vertelt voorzitter Mirte Bulsink van de Utrechtse Studentencantorij. "Het is wel fijn als je akoestiek hebt, dus als je een dak boven je hoofd hebt, want het vervliegt als een gek als je zingt. Je hoort elkaar bijna niet."
Bulsink gaat morgen direct weer binnen repeteren met haar kamerkoor. "We gaan meteen los en in onze oefenruimte in Parnassos aan de slag. Het is wel spannend, want het blijft een coronasituatie die nog steeds niet helemaal voorbij is. Het is natuurlijk wel weer toegestaan, dus aan de andere kant maak ik me ook niet teveel zorgen. Het voelt vooral als weer thuis komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.