Duizenden woningen uit de grond gestampt in nieuwe wijk Merwede: wie komen hier wonen?
UTRECHT - De een wil graag in deze nieuwbouwwijk wonen omdat ze zo min mogelijk met makelaars te maken wil hebben, de ander gaat samenwonen en weer een ander wil een ruimere woning nadat thuiswerken tijdens de coronacrisis de norm werd. In Utrechts' nieuwste wijk Merwede maken duizenden bewoners een frisse start. Wie zijn zij?
Er worden zo'n tienduizend woningen gebouwd in de Merwedekanaalzone. Zesduizend daarvan komen in de stadwijk Merwede. De nieuwbouw is hard nodig, want er is in Utrecht een stijgende woningnood. Toch neemt de druk op de omliggende wijken door de komst van deze grote wijk toe. Zo zijn omwonenden en watersportverenigingen boos dat er zoveel extra bruggen moeten komen en zijn inwoners van bijvoorbeeld Kanaleneiland en Rivierenwijk bang dat veel Merwedebewoners hun auto bij hen in de wijk gaan parkeren.
Alle protesten ten spijt: de woningen komen er. Sterker nog, de eerste huizen aan de Wilhelminawerf, een ander deel van de Merwedekanaalzone, zijn al opgeleverd. De gemeente heeft allerlei mooie plannen met de Merwede. Het moet een levendige buurt worden, een zogeheten 'communitymanager' moet het stadsdeel "sociaal aantrekkelijk" maken en het moet een duurzame wijk worden met deelauto's en veel groen.
Wie zijn de nieuwe bewoners van de Merwede? Hebben zij ook oren naar zo'n duurzame woning inclusief 'community-manager', of willen ze vooral gewoon een fijne plek om te wonen? En wat zijn hun verdere verwachtingen van de wijk? We spraken enkelen van hen.
Antoinette Verbree: 'Wachten op vriendelijker geprijsde woningen'
"Ik woon nu nog in een tijdelijke woning in Doorn. Mijn kinderen zijn 18 en 16 jaar en staan op het punt om uit te vliegen. Dan is er voor mij geen reden meer om in Doorn te blijven en heb ik alle vrijheid om weer terug te gaan naar Utrecht. Daar heb ik altijd gewoond en heb ik ook veel contacten. Toch is het nog maar de vraag of het lukt. Ik ben cameravrouw en werk als zzp'er. Het is altijd spannend of banken een zelfstandige een hypotheek willen geven. Bovendien vond ik de eerste koopwoningen in dit gebied vrij duur: 60 vierkante meter voor bijna vier ton. Als het goed is komen er ook woningen die wat vriendelijker geprijsd zijn. Dat houd ik vooralsnog in de gaten.

De markt in Utrecht is zo overspannen, dat je er zonder makelaar niet tussenkomt. Ik vind dat - samen met de farmaceuten - het ergste volk ter wereld. Ik lees zoveel verhalen over handjeklap en dubieuze praktijken; daar heb ik gewoon geen zin in. Daarom hoop ik dat ik met zo'n nieuwbouwproject via de gemeente meer kans maak.
Ik vind het een heel aantrekkelijk project: zo'n wijk die groen is en grotendeels autovrij. We moeten het in Nederland echt anders gaan doen. Op het gebied van klimaat, maar ook de hele huizenmarkt moet duurzamer en socialer. Al die grootgrondbezitters moeten we een beetje afremmen. De bovenste 2 procent wordt alleen maar rijker, belachelijk. En natuurlijk, voor mij als cameravrouw is het ook niet ideaal om geen auto voor de deur te hebben. Toch denk ik dat we bepaalde concessies moeten doen. Dus zo'n autovrije wijk, groene daken en duurzaam wonen: het klinkt mij allemaal heel aantrekkelijk in de oren."
Olivier Loven: 'We hadden een paar harde eisen: twee slaapkamers en in Utrecht'
"Wij hebben net de sleutel gekregen van ons nieuwe appartement aan de Wilhelminawerf. Mijn vriendin en ik wilden graag samenwonen, maar hadden nog geen ontzettende haast. We keken weleens op Funda, maar hadden wel een paar harde eisen: we wilden in Utrecht en ten minste twee slaapkamers. Ik werk als barman bij de Rum Club, mijn vriendin werkt bij de politie. Allebei onregelmatige werktijden, waardoor een extra slaapkamer echt een must is.

Toen vorig jaar de eerste palen werden geslagen, waren we gelijk al geïnteresseerd in dit project. We gingen direct kijken en schreven ons in. Eerst zagen we de appartementen met één slaapkamer, maar omdat meerdere slaapkamers voor ons een harde eis was en die eerdere appartementen ook vrij duur waren, lieten we deze aan ons voorbijgaan. Tot we enkele weken geleden ineens een mailtje kregen dat er nog een appartement vrij was. Dat voldeed wél aan onze voorwaarden.
Ik denk dat het een hele gezellige wijk wordt. 's Avonds fietsen we weleens langs, je ziet nu al veel mensen die gezellig met een flesje wijn zitten te borrelen.
Ik denk dat het een hele gezellige wijk wordt. 's Avonds fietsen we weleens langs, je ziet nu al veel mensen die gezellig met een flesje wijn zitten te borrelen. Ik kan me best voorstellen dat het voor bewoners uit omwonende wijken wat veel kan zijn, zo'n gloednieuwe wijk. Ik weet dat er discussie was over die bruggen bijvoorbeeld, hoewel ik dat niet echt gevolgd heb omdat ik nu helemaal aan de andere kant van Utrecht, in Zuilen woon. Ik snap best dat er zorgen zijn, maar ja, er is ook gewoon gigantische woningnood en er moeten nu eenmaal huizen bij.
Ik kan me overigens best voorstellen dat de druk op omliggende wijken toeneemt, ook wat betreft parkeren. Er wordt wel een parkeergarage gebouwd, maar de richtprijzen zijn duur: tussen de 70 en 90 euro per maand. In de wijken eromheen is parkeren gratis. Ik gebruik mijn auto niet iedere dag, dus ik vind het prima om vier minuten daarheen te lopen. Dus als je die parkeerdruk niet wil, kunnen ze daar beter iets anders voor regelen.
We gaan 1340 euro aan kale huur betalen. Ik had het eigenlijk duurder verwacht, zeker als je kijkt naar de eenkamerappartementen, waar alleenstaanden in zitten. Zij betalen volgens mij iets van 900 of 1000 euro exclusief. Deze kosten kun je met zijn tweeën delen. Het is natuurlijk nog steeds heel veel geld, maar als je hard werkt is het fijn dat je het kunt betalen."
Huub Hoenjet: 'Toevallig mijn afstudeerscriptie over autogebruik gedaan '
"Ik ben net verhuisd en zit nog tussen de dozen. Wat ik in deze korte tijd al wel heb gemerkt, is dat het een heerlijk appartement is. Tijdens warme dagen wordt het niet te heet, een schril contrast met de studio waar ik hiervoor woonde. Daar verhuisde ik naartoe na mijn studententijd, anderhalf jaargeleden. Zo'n beetje rond het uitbreken van de coronacrisis dus. Dat was ook precies de reden dat ik op zoek ging naar iets ruimers: met al het thuiswerken, iets wat mijn werkgever er ook deels in wil houden, begon het wel erg te knellen qua ruimte.

Met het gegeven dat de huizenmarkt hier nogal overspannen is, ben ik mijn zoektocht zonder al te veel verwachtingen begonnen. Ik heb wel wat particuliere huurwoningen via sites als Funda of Pararius bezichtigd, maar dan vond ik toch de prijs-kwaliteitverhouding vaak niet zo goed. Daarom had ik me ook ingeschreven voor nieuwbouwprojecten en toen kwam deze kans voorbij. Bijna te mooi om waar te zijn: 66 vierkante meter, nieuwsbouw, dicht bij het centrum. En ook nog binnen mijn budget: ik betaal nu 1090 euro inclusief. Ik moest 100.000 formulieren tekenen en loonstrookjes aanleveren, maar nu het hele proces eindelijk doorlopen is, ben ik heel blij.
Toevallig heb ik mijn afstudeerscriptie over autogebruik gedaan en ik ben dus heel benieuwd hoe het idee rondom de deelauto's uitpakt. Zelf heb ik voorlopig nog geen behoefte aan een auto voor de deur. Heel veel auto's staan voor 95 procent van de tijd stil. Zelfs als je hem iedere dag gebruikt voor werk, want dan staat hij daar voor het gebouw stil. Ik ben op zich erg enthousiast over het concept deelauto, alleen nu is het zo dat de meeste deelauto's een extraatje zijn. Nu wordt er een wijk gebouwd met het idee dat iedereen die deelauto's moet gaan gebruiken, dat is vrij nieuw. Ik ben benieuwd wat ervan komt.
Om eerlijk te zijn; als dit appartement in Utrecht Oost, Tuindorp of Zuilen had gestaan, was ik er net zo lief gaan wonen.
Ik vind het al met al heel fijn wonen hier en ik vind het leuk om te merken dat de gemeente er zo mee bezig is. Maar om eerlijk te zijn; als dit appartement in Utrecht Oost, Tuindorp of Zuilen had gestaan, was ik er net zo lief gaan wonen. Ik ben niet per se een pionier die in zo'n vernieuwend concept moet wonen, ik ben eerder pragmatisch. Maar ach, alle ideeën over duurzaamheid en meer wijkgevoel werken ook zeker niet afstotend. Ik word omringd door allemaal buren van ongeveer mijn leeftijd - 27 jaar - en als je hier dan rondfietst, de roeibootjes en alle mensen op de kade ziet bij lekker weer, dan word ik daar heel vrolijk van."
Utrecht verkeert al enkele decennia in een ernstige wooncrisis. Het aanbod aan woningen is schaars, waardoor de prijzen de lucht in schieten. Starters en woningzoekenden met een kleine beurs hebben moeite om woonruimte te vinden. Maar dat geldt ook voor jonge gezinnen, of senioren die een passende woning zoeken. De woningmarkt zit op slot, de doorstroming stokt. In de RTV Utrecht-podcast Muurvast duiken we in de woningmarkt. Wil je afleveringen terugluisteren? Dat kan hier, hier, hier en hier.