Weekend van versoepelingen staat voor de deur en problemen bij Testen voor Toegang

PROVINCIE UTRECHT - Morgen gaat er een aantal versoepelingen in en Amersfoort beslist op de valreep dat er EK mag worden gekeken op grote schermen. Rutgers vreest voor 'the summer of love' en Bunschoten voor de EK-wedstrijd van komende zondag. Dit en meer lees je in het overzicht met het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Problemen bij Testen voor Toegang

Bij meerdere teststraten van Testen voor Toegang liep de wachttijd vandaag op door technische problemen in het ICT-systeem. Er zat een vertraging in het mailsysteem, waardoor afspraken minder snel konden worden verwerkt.
Onder meer op testlocaties in Utrecht, Amsterdam en Groningen stonden rijen. Er is veel animo voor het 'Testen voor Toegang; mensen willen zich laten testen voor bijvoorbeeld een feest of om weer naar een discotheek te kunnen dit weekend.

Minder contact met huisarts rond zwangerschap tijdens pandemie

Huisartsen hebben minder contact met zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen tijdens de coronapandemie. Dat meldt het Utrechtse onderzoeksinstituut Nivel. Als de vrouwen wel contact met de huisarts hadden ging het vaker om psychische klachten dan voorheen.
"Deze verandering kan komen doordat zwangeren en pas bevallen vrouwen zorg mijden uit angst voor een coronabesmetting", schrijven de onderzoekers. Het zou ook kunnen dat de vrouwen om wie het gaat vaker direct contact zochten met verloskundigen of gynaecologen. Wat de mogelijke gevolgen zijn van het verminderde contact durven de onderzoekers niet te zeggen.

Ook in Amersfoort EK kijken op het terras

Ook horeca-ondernemers in Amersfoort mogen voetbal uitzenden op hun terras. De gemeente geeft ondernemers toestemming om schermen op te hangen waarop bezoekers naar het EK kunnen kijken.
De horecaondernemers moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten ze erop toezien dat gasten blijven zitten, er anderhalve meter afstand worden gehouden en de schermen moeten naar binnen gericht zijn om te voorkomen dat mensen vanaf de straat mee kunnen kijken.

Maatregelen in Bunschoten tegen feestende EK-gangers

De gemeente Bunschoten neemt maatregelen op de rotonde bij Westsingel, waar groot feest gevierd werd na afgelopen EK-wedstrijden. De gemeente hoopt op deze manier dat het komende zondag niet uit de hand loopt, als het Nederlands elftal weer voetbalt.
Afgelopen maandag ging het nog mis; zo'n 800 feestgangers verzamelden zich bij de rotonde na de wedstrijd Nederland - Noord-Macedonië. Er werd vuurwerk afgestoken en flink gedronken. Ook werden vernielingen gepleegd en werden mensen belaagd. De gemeente waarschuwt nu dat er camera's hangen en dat relschoppers worden opgespoord en berecht.

Gastenhuis blikt terug op versoepeling

De nieuwe versoepelingen maken ook verschil voor de bewoners van het Gastenhuis in Leusden - een plek waar mensen met dementie wonen. Het is er al een stuk prettiger, want er mag al een tijdje bezoek komen. En straks hoeft dat bezoek óók geen mondkapje meer op.
Gastenhuis blikt terug op versoepeling.

Priknacht

In Jaarbeurs Utrecht is het priknacht. Mensen die een afspraak hebben gemaakt, kunnen vanavond van 21.00 uur tot 01.00 uur 's nachts terecht voor een vaccinatie met Janssen, terwijl een deejay muziek draait. Het is de eerste keer in Nederland dat mensen op eigen verzoek een specifiek vaccin tegen het coronavirus krijgen toegediend.
"Het wordt vanavond wel een feestje, sowieso omdat mensen de prik krijgen", vertelt manager vaccinatie Maaike Schaap van GGD regio Utrecht. "Ons doel is om de pandemie met elkaar te bestrijden, dus we willen zo snel mogelijk iedereen gevaccineerd hebben en morgen komt er een hele serie versoepelingen aan, dus wij dachten: dat kunnen we dan wel een beetje feestelijk doen."

Versoepelingen vanaf morgen

Vanaf morgen worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Zo mogen mensen weer meer bezoek ontvangen thuis, gaat de mondkapjesplicht er grotendeels af en zijn ook sportwedstrijden weer mogelijk.
Bij de Utrechtse Wielerclub Het Stadion zijn ze blij dat ze weer mogen koersen. Door corona lagen de wedstrijden anderhalf jaar stil. En ook zangkoren zijn dolenthousiast dat ze weer samen mogen repeteren.

Rutgers vreest voor 'summer of love'

Een hete zomer vol met seks, drugs en rock en roll. Wie jong is en wat wil, kan zich deze zomer eindelijk weer eens uit gaan leven vanwege alle versoepelingen. Maar bij het Utrechtse kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers vrezen ze een beetje voor deze zogenoemde 'summer of love'.
De coronacrisis heeft jongeren belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling, wees onderzoek volgens Rutgers in februari uit. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51 procent voor corona naar 21 procent tijdens de tweede lockdown.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.