Zin in daten en feesten, maar Rutgers vreest voor 'summer of love'

Provincie Utrecht - Een hete zomer vol met seks, drugs en rock en roll. Wie jong is en wat wil, kan zich deze zomer eindelijk weer eens uit gaan leven als ons land morgen weer grotendeels van het slot gaat. Sommigen spreken van een heuse 'summer of love', waarin we terecht gaan komen. Veel jongeren staan daar om te springen.
Speeddaten, naar de club, kroeg of een festival. Vanaf morgen kan het allemaal weer. En dat veel jongeren daar gebruik van gaan maken is duidelijk. Bij veel clubs en kroegen is een negatieve coronatest verplicht en in Utrecht staan vandaag flinke rijen bij een testlocatie van Testen voor Toegang.
Tekst gaat onder de foto door.
Bij het Utrechtse kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers vrezen ze een beetje voor deze 'summer of love'. Ze organiseren daarom samen met andere partijen een speciale online voorlichting. De campagne moet jongeren op weg helpen naar een 'leuke, sexy en veilige zomer'.
De coronacrisis heeft jongeren belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling, wees onderzoek volgens Rutgers in februari uit. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51 procent voor corona naar 21 procent tijdens de tweede lockdown.
Jongeren hadden minder mogelijkheden om te experimenteren en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd belangrijk is, aldus het kenniscentrum. "Met de zogenoemde summer of love op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt."
Rutgers komt ook met de vernieuwde campagne 'Ben je oke?', die horeca, poppodia en studentenverenigingen moet helpen ongewenst seksueel gedrag te voorkomen. Het gaat om een 'toolkit', bestaande uit een checklist, een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen en om instructievideos waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en vervolgens weten hoe ermee om te gaan.

Zin in daten en feesten

Dat daten weer populair is, blijkt wel uit het grote aanbod van speeddate-avonden. En die zijn gewild: een avondje speeddaten in de Utrechtse Winkel van Sinkel is volgende week al grotendeels uitverkocht; alleen voor vrouwen zijn nog een paar kaartjes te koop.
Wie volgende week mee wil doen aan een date-avond bij restaurant Mr Black and the White Ox in Utrecht komt ook bedrogen uit, want ook daar zijn de kaartjes voor meerdere avonden al uitverkocht.
Ook dansen op harde beats hebben jongeren duidelijk gemist. Onder meer de Utrechtse club Basis gooit vannacht om 00.01 uur de deuren open voor een lang technofeest dat al helemaal is uitverkocht. Ook voor de 15 uur durende 'rave', die morgen om 15.00 uur begint, is geen enkel kaartje meer te krijgen. Datzelfde geldt ook voor het Utrechtse festival Smeerboel, eind deze zomer.

'Ga niet over je grenzen heen'

Naast Rutgers wijst ook het Trimbos jongeren erop dat ze niet over hun eigen of andermans grenzen moeten gaan. "Knal niet meteen al je energie er doorheen", zegt het instituut.
Op de speciale website kunnen jongeren hun geheugen opfrissen om ongelukken in een club of op een festival te voorkomen. "Er zijn veel prikkels die op je afkomen, de muziek staat hard, er zijn veel mensen en er is van alles te zien", staat op de site. "Neem daarom af en toe pauze en check bij jezelf hoe je erin zit."

Campagne van Rutgers

De speciale onlinevoorlichting, die Rutgers samen met Soa Aids Nederland en de GGDen heeft opgezet, wordt ook gegeven via een speciale website. Jongeren krijgen er antwoord op vragen als hoe flirten ook alweer gaat, of testen op soas net zo normaal is als op corona en of hun lichaam 'beach-ready' is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.