Huisartsenposten roepen op: bel alleen voor spoed

© ANP
UTRECHT - Huisartsenposten vragen mensen om alleen te bellen in geval van spoed. Het is volgens koepelorganisatie voor eerstelijnszorg InEen en de huisartsenposten "ongekend druk" bij posten in het hele land.
Op een aantal locaties liep de wachttijd afgelopen weekend op tot een uur. Dat willen de zorgverleners komend weekend graag voorkomen. Huisartsenposten zijn er voor zorg buiten de openingstijden van huisartsenpraktijken. Wie bijvoorbeeld op zaterdag dringend huisartsenzorg nodig heeft, kan naar zo'n post bellen. Als de zorg kan wachten tot na het weekend, is het niet de bedoeling de huisartsenpost te bellen.
"Op dit moment bellen opvallend veel mensen voor zaken die geen spoed hebben", aldus InEen. Als de wachttijden oplopen, gaan mensen zelfs het spoednummer van de huisartsenpost bellen. "Daardoor bestaat het risico dat mensen die direct zorg nodig hebben ons niet kunnen bereiken. Dat kan tot onveilige situaties leiden en dat willen we uiteraard voorkomen", zegt Corine van Geffen, bestuurslid van InEen.

Regio Utrecht

Ook in de regio Utrecht speelt het probleem, onder meer bij UNICUM, de regio-organisatie van de huisartsen in Zuidoost-Utrecht en Zuidwest-Utrecht, met twee huisartsenposten in Zeist en Nieuwegein. Daar kwamen afgelopen weekend zeker 300 telefoontjes meer binnen dan in andere weekends en de wachttijd aan de telefoon werd verdubbeld. "Het is gewoon niet te behappen", aldus UNICUM. "En veel extra personeel is ook niet zomaar te vinden, van veel van hen hebben nu een bijbaantje bij de GGD, om daar mensen te vaccineren."

Coronapandemie

Tijdens de coronapandemie leken mensen juist heel zelfredzaam, aldus InEen. Er werd toen voornamelijk voor spoed contact opgenomen met de huisartsenpost. Waarom dat nu ineens is veranderd, valt moeilijk te zeggen. "Het lijkt een combinatie van minder coronamaatregelen, meer naar buiten en weer sporten. En daarnaast krijgen we ook vragen over coronavaccinaties, waarvoor we alleen maar kunnen doorverwijzen naar de GGD", aldus Van Geffen.
Er ontstaat volgens de organisatie irritatie bij bellers, vooral als ze worden verwezen naar hun eigen huisarts wanneer hun klachten niet als urgent worden gezien. Huisartsenposten en InEen vragen "met klem" om de mensen achter de telefoon en op de post met respect te behandelen.
Wie gezondheidsklachten heeft, kan eerst op de websites thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl kijken, aldus InEen. Daarop staat betrouwbare informatie over veel klachten en aandoeningen en advies. Ook kunnen mensen op de website van hun huisartsenpost terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.