GGD zet de bloemetjes buiten: 2500 prikken tijdens #dansenmetJanssen

UTRECHT - Het enige dat mist zijn de lege plastic bierglazen op de vloer, maar voor de rest lijkt #dansenmetJanssen in de Utrechtse Jaarbeurs net een popfestival. Een dj verwelkomt de stroom bezoekers en sommige mensen wagen zelfs een dansje terwijl ze staan te wachten op hun vaccinatie met het Janssen-vaccin.
Een vaccin halen en een dansje wagen in de Jaarbeurs.
De GGD regio Utrecht spuit vrijdagnacht 2500 Janssen-prikken in de bovenarmen van de veelal jonge bezoekers, vertelt directeur Jaap Donker.
Ik heb nog wel nagedacht over de mogelijke bijwerkingen, maar vakantie is ook belangrijk.
Veel jonge mensen lieten zich gisteravond prikken.
"De mensen die hier komen zijn over het algemeen jong. Vanaf geboortejaar 1990 of jonger. Janssen is populair omdat je in één prik gevaccineerd bent. Dus niet twee keer, zoals met andere vaccins. En jongeren willen graag weer op vakantie. En ze zijn natuurlijk ook pas als laatste aan de beurt in onze vaccinatiestrategie. Dus dat begrijpen we heel goed."

Vakantie

"Ik ga deze zomer een paar keer op vakantie, dus ik wilde heel graag deze vaccinatie. Ik heb geen zin om me heel vaak te laten testen," vertelt een jonge vrouw.
Grote drukte gisteravond en vannacht in de Jaarbeurs.
Grote drukte gisteravond en vannacht in de Jaarbeurs. © RTV Utrecht / Peter Huting
"We gaan sowieso samen naar Parijs," vertelt haar vriendin. "Ik heb nog wel nagedacht over de mogelijke bijwerkingen, maar vakantie is ook belangrijk!"

Populair

De 2500 'kaartjes' voor #dansenmetJanssen waren heel snel uitverkocht. Voor de GGD was dat geen verrassing. Zeker niet na de ervaring in Nieuwegein, waar 1500 overgebleven Janssen-vaccins met spoed weggeprikt konden worden. Na een oproep kwamen zoveel mensen dat vaccin halen dat uiteindelijk zelfs bezoekers weggestuurd werden.
"Dus we wisten dat er veel animo was", vertelt GGD-directeur Donker. "En dat zien we nu ook. Afgelopen week werden we overspoel door bellers. In een paar uur 4,4 miljoen keer."

Meer vaccins

In heel Nederland zijn 200.000 Janssen-vaccins te verdelen. De GGD regio Utrecht krijgt er 20.000. Maar Jaap Donker heeft het Rijk al om meer vaccins gevraagd.
"Als we het krijgen, gaan we met heel veel liefde meer van dit soort priknachten organiseren. Ik sta hier echt als een trotse directeur. Onze mensen staan hier weer bij nacht en ontij om deze enthousiaste mensen te ontvangen. En elke keer klaren we de klus weer."
Zo'n 2500 mensen lieten zich gisteravond en vannacht prikken.
Zo'n 2500 mensen lieten zich gisteravond en vannacht prikken. © RTV Utrecht / Peter Huting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.