Noodkreet over piepende tram in IJsselstein: 'Het begint gewoon echt te lang te duren'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJSSELSTEIN - Al maandenlang worden sommige inwoners van IJsselstein iedere dag wakker van een snerpend piepgeluid van langsrijdende trams. De provincie probeert met man en macht het probleem te verhelpen, maar vooralsnog zonder succes. Voor de gemeente is de maat vol. "De provincie moet er een tandje bij zetten."
Het college van burgemeester en wethouders heeft een brief gestuurd aan provincie gedeputeerde Arne Schaddelee. Want de situatie is volgens wethouder Peter Bekker niet langer houdbaar. "Als om half 6 de eerste tram met dat snerpende geluid door je voortuin gaat, zit je rechtop in je bed. Dat gaat tot half 1 's nachts door. En dat al sinds maart. Het begint gewoon echt te lang te duren."
Maak actief gebruik van sociale media. Huur desnoods het Fulcotheater hier af en nodig mensen uit
Volgens wethouder Bekker moet de provincie beter communiceren
Volgens Bekker is het zeker niet zo dat de provincie er niets aan doet. Maar hij mist daadkracht. Bovendien is de communicatie gebrekkig, vindt Bekker. "Plaats niet alleen een artikeltje in de krant. Maak actief gebruik van sociale media. Huur desnoods het Fulcotheater hier af en nodig mensen uit."
IJsselstein heeft naar eigen zeggen al meermaals voorgesteld een bewonersbijeenkomst te organiseren. Maar dat is (nog) niet gebeurd. De provincie heeft wel met een aantal slachtoffers gesproken, maar die zijn volgens Bekker 'op één of twee handen te tellen'.
"Hou mensen actief op de hoogte van waar je mee bezig bent", zegt de IJsselsteinse wethouder. "Ook dat je dingen uitprobeert die misschien niet lukken."

Haast met smeerolie

Dat laatste gebeurt, weet Bekker. Zo bestelde de provincie onlangs dempers met smeerolie. Maar ook dat proces ging volgens de wethouder erg traag. "Dan denk ik: ga er achteraan, bel de leverancier en haal ze desnoods zelf op. Tempo erin zetten."
Als ik door de stad fiets hoor ik het ook. Echt verschrikkelijk, als je langs die baan woont
Wethouder Peter Bekker
De geluidsoverlast speelt al sinds maart, toen na maanden van werkzaamheden de tram weer door IJsselstein ging rijden. Rond de Praagsingel, tramhalte Binnenstad en de Weegbree is de overlast het grootst. Een maand later trokken bewoners al aan de bel via RTV Utrecht. Maar de situatie is niet of nauwelijks veranderd.
En dat kan niet, vindt Bekker. "Als ik door de stad fiets hoor ik het ook gewoon. Thuis ook, al woon ik iets verder van de tram. Echt verschrikkelijk, als je langs die baan woont."

Vroege en late ritten (voorlopig) schrappen?

De gemeente vraagt zich in de brief hardop af of de dienstregeling nog te handhaven is. Wanneer 's ochtends vroeg en 's avonds laat relatief weinig passagiers in de tram zitten, is het volgens wethouder Bekker de vraag of het überhaupt de moeite waard is de trams te laten rijden. Zeker als er zo veel mensen last van hebben.
De provincie laat in een reactie weten de zorgen van de gemeente en de bewoners te delen. Maar een inhoudelijke reactie laat nog even op zich wachten. "We reageren eerst op de brief richting IJsselsein en komen er dan op terug."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.