Vreugde over terras, voetbal en schermen in Utrecht; verdriet over wedstrijd

© RTV Utrecht
UTRECHT - Volle terrassen, grote schermen en nerveuze gezichten: Utrecht keek zondagavond weer bijna als vanouds naar een achtste finale op het EK met Nederland in de hoofdrol. Voor het eerst dit toernooi gebeurde dat op een groot scherm én op een terras. Maar dat maakte de spanning over de confrontatie tussen het Nederlands Elftal en Tsjechië er vooraf niet minder om, en helaas bleek dat terecht.
Vlak voor de aftrap in de Puskás Aréna in het Hongaarse Boedapest zaten de terrassen in de stad Utrecht vol met voetbalfans. Verslaggeefster Iris Tasseron ging de sfeer proeven op het plein achter het oude stadhuis en zag dat het druk was. "Er worden best wel veel mensen weggestuurd".
Ook zag de verslaggever dat de supporters in Utrecht vooraf een wisselend vertrouwen hadden op een goede uitslag. Tasseron: "Ik vroeg net twee jongens wat ze dachten dat het ging worden. Eén zei heel enthousiast '3-0 voor Nederland' en de ander meldde dat hij zich zorgen maakte. Hij dacht dat we ze gingen onderschatten. Die jongen zit hem écht te knijpen."

Meezingen

Maar vooraf was de sfeer in Utrecht goed, en werd er door iedereen meegezongen met het Wilhelmus. Op het plein in het hartje van Utrecht waren twee grote schermen neergezet. Dat was de eerste keer dat dat mocht bij een wedstrijd op het EK. Eerder waren grote schermen verboden vanwege de coronamaatregelen.
Maar de kans is groot dat de schermen niet meer nodig zijn dit jaar. Oranje deed namelijk miserabele zaken in Boedapest. Na een matige eerste helft waarin de stand gelijk bleef, kreeg Matthijs de Ligt uit Abcoude in de 55e minuut een rode kaart voor hands en zakte de sfeer in Utrecht naar het vriespunt.
Toen de Tsjechen kort daarna scoorden, hoefden nog maar weinig mensen in Utrecht gewezen te worden op het feit dat ze niet mochten juichen. Helemaal toen de Tsjechen de 2-0 erin legden. Sommige Utrechtse voetbalfans besloten vijf minuten voor het einde van de wedstrijd al te vertrekken. Een toepasselijke donkere wolk pakte zich daarna samen boven de stad en motregende de laatste restjes supporters van het plein af.

Testenvoortoegang

De toeschouwers hielden zich tijdens de wedstrijd wel goed aan de coronaregels. "Stilzitten is moeilijk voor veel voetbalfans, maar als mensen opspringen worden ze hierop aangesproken", zei verslaggever Iris Tasseron.
Afstand houden op de terrassen was verplicht, legde een cafémedewerker uit. "We doen niet mee met testenvoortoegang dus het is echt registreren en dan alleen voor huishoudens. We gaan volgende keer wel meedoen zodat we meer ruimte hebben om alles wat ruimer neer te zetten." De man zei dit overigens wel vóór de wedstrijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.