Instellingen

'Euforie' na eerste uitgaansweekend, ondanks gedoe met Testen voor Toegang

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Euforisch. Zo voelde Joost Holthuizen van club Basis in Utrecht zich naar eigen zeggen dit weekend toen hij voor het eerst in vijftien maanden weer de deuren van zijn club mocht openen. Ook Koninklijke Horeca Nederland blikt tevreden terug, maar er is ook kritiek: door landelijke problemen bij 'Testen voor Toegang' moesten sommige feestgangers bij de deur geweigerd worden. Hun testresultaat was niet doorgekomen. De organisatie achter Testen voor Toegang belooft beterschap.
Blije gezichten bij bezoekers en een grijns van oor tot oor bij de ondernemers. Dat beschrijft volgens Joost Holthuizen van club Basis in Utrecht wel goed het weekend. Dit weekend mochten ze voor het eerst in ruim een jaar weer open en bezoekers stonden te trappelen. Alle vijfhonderd mensen die een ticket hadden stonden al voor de opening in de rij op de Oudegracht om geen minuut van de avond te hoeven missen.
Ik ga met een grote glimlach naar bed.
Joost Holthuizen, club Basis
"Ik heb alleen maar goede reacties gehoord. Iedereen was zo blij dat ze weer uit mochten, weer onze club in konden. Natuurlijk blij voor zichzelf dat ze weer mogen maar ze zijn ook blij voor ons als club dat we weer ons werk kunnen oppakken, dat we de corona hebben overleefd. Ze kunnen niet wachten om gewoon weer elke week te komen feesten met ons."
De Utrechtse club vierde de heropening vrijdag met een house-avond en zaterdag met een techno line-up. "We hebben een 15 uur durende party gedaan. Van 20.00 uur 's avonds tot 11.00 uur 's ochtends. Voor elke maand die we dicht zijn geweest, hebben we een party gedaan."

Testen voor toegang

Het was het eerste weekend waarin de meeste zaken weer open mochten zonder coronabeperkingen. Enige voorwaarde om te kunnen feesten: je moest aantonen dat je volledig gevaccineerd bent óf een negatief testbewijs kunnen laten zien. En bij dat laatste ging het mis: de landelijke organisatie Testen voor Toegang kwam in de problemen door een hackpoging.
"Heel veel mensen kregen of te laat hun testuitslag of helemaal niet", zegt Holthuizen. Vooral vrijdag moesten er enkele tientallen bezoekers om die reden geweigerd worden bij de deur. "Ja dat is zeker frustrerend. We hebben natuurlijk heel hard toegeleefd naar de club gereedmaken en daar heel hard voor gewerkt. En dit is eigenlijk iets wat buiten je eigen macht ligt."
Vrijdagmorgen merkte de organisatie Testen voor Toegang "onregelmatigheden" op in het IT-systeem. Waarschijnlijk ging het om een hackpoging van buitenaf. Volgens de organisatie zijn er maatregelen genomen om systemen veilig te stellen, maar ontstond daardoor vertraging in het verwerken van testuitslagen. Vooral vrijdag kregen mensen daardoor niet of te laat hun testuitslag. Volgens Testen voor Toegang had zaterdagmiddag "verreweg het grootste deel" van de geteste mensen hun uitslag.
In Amsterdam besloten enkele clubs aan de deur sneltests te doen. "Maar wij hadden zelf geen sneltests in huis en het is natuurlijk eigenlijk ook niet toegestaan", zegt Holthuizen. "Dat is ook wel een van onze frustraties: dat er vanuit de overheid of Testen voor Toegang geen bericht is gekomen. Alleen maar dat het systeem vastliep, maar niet met een soort oplossing."
De clubeigenaar heeft goede hoop dat het volgend weekend beter gaat en wil er verder ook niet te lang bij stilstaan. Want wat overheerst is het goede gevoel dat ze éindelijk weer open mochten. En dat er deze zomer hopelijk nog veel mooie weekenden volgen. "Joh, ik kan niet wachten om de tent weer te openen", zegt Holthuizen. Vanavond gaat hij met een grote glimlach naar bed.
Tevreden maar verbeterpuntjes

Koninklijke Horeca Nederland is in het algemeen tevreden over het afgelopen weekend. De brancheorganisatie uit Woerden vindt dat er wel 'verbeterpuntjes' zijn.

Het gaat er bijvoorbeeld om dat bedrijven volgens de huidige regels moeten kiezen of ze open gaan zonder testen, waarbij mensen dus anderhalve meter afstand moeten hadden, of dat ze bezoekers vragen om een negatieve testuitslag dan wel vaccinatiebewijs. Deze constructie levert problemen op voor bedrijven die een deel van de avond restaurant zijn, maar daarna bijvoorbeeld langzaam overgaan in een cafésetting waar gedanst kan worden. "Dat kan nu niet, terwijl het zeker mogelijk zou moeten zijn om even een uurtje dicht te gaan en schoon te maken en dan volgens het andere regime open te kunnen gaan."

De brancheorganisatie vindt dat deze regel snel moet worden aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.