Instellingen

Duiker Robertino uit Utrecht ruimt met vrienden de Noordzee op: 5500 kilo afval uit zee gehaald

Archieffoto (niet Robertino).
Archieffoto (niet Robertino). © David Mark, Pixabay
UTRECHT - De zomerschoonmaak zit er weer op voor Utrechter Robertino Mulder. Maar waar dat voor de meeste mensen betekent dat het huis weer netjes op orde is, gaat het in het geval van de duikende Utrechter om iets dat een stukje groter is. Samen met vrienden van Stichting Duik De Noordzee Schoon haalde Mulder de afgelopen week 5500 kilo afval uit zee. "Elk jaar verbaast het me weer wat we eruit halen."
Mulder (59) is zondag net terug als RTV Utrecht hem aan de lijn krijgt. De afgelopen dagen bracht hij, samen met zijn vriendin Sandra en meerdere andere duikers, door op een schip van Stichting Duik De Noordzee Schoon, waar hij ook bestuurslid is.
De duikteams op het schip doken in totaal acht keer in Nederland en tien keer in België. Hun doel: het bestuderen van de biodiversiteit rondom scheepswrakken en het schoonmaken van de Noordzee.

Visnetten en lood

Mulder: "De vissers verliezen netten op wrakken omdat ze daar vis willen vangen. Die blijven achter. En in die netten blijven weer de vissers met een hengeltje haken en dan blijft er lood achter. Dat ruimen we op." En dat schoonmaken is handwerk, aldus de Utrechter. "We snijden de stukken die gevaar opleveren voor het leven op het wrak weg en die doen we in postzakken. En die sturen we met een hefballon omhoog."
De opruimactie in zee vindt al langer plaats. Mulder: "We doen het al jaren en elk jaar verbaast het me weer wat we ervan af halen. En daar zitten oude netten tussen, maar ook helaas wel nieuwe netten."

Gewapende agenten

Er waren dit jaar ook een paar spannende momenten tijdens de schoonmaakactie. Niet onder, maar juist boven water leek er even gevaar te schuilen toen twee weken geleden zwaarbewapende agenten het schip enterden. Mulder: "We werden aangezien voor een drugsschip." Het schip van de duikers moest naar de kust waar het werd gecontroleerd. Daar werden geen drugs aangetroffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.