Voetbalanalist Gert Kruys the day after: 'Ik zie geen progressie met het team bij Frank'

© ANP
UTRECHT - De handsbal van Matthijs de Ligt, de wissel van Donyell Malen of toch de slome slappe indruk die het Nederlands Elftal maakte? The day after is er genoeg om over na te praten. Oranje ligt eruit, terwijl de weg naar de halve finale na de groepsfase wagenwijd open lag. En dat is balen, heel erg balen.
"Wat een anticlimax, een anticlimax. De kater is groot. We hadden allemaal grote verwachtingen. Sterker nog, we dachten al dat we tegen Denemarken moesten spelen. Maar Tsjechië kwam nog voorbij en bleek toch te taai voor Nederland", aldus voetbalanalist Gert Kruys.
Na drie overwinningen op Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0) was de hoop op een goed resultaat groeiende en daarom komt de vrij kansloze nederlaag tegen de nummer 40 van de wereldranglijst hard aan. Kruys: "Er gaat euforie uitbreken en iedereen is laaiend enthousiast. Het is wel zo dat we drie wedstrijden hebben gespeeld tegen tegenstanders van het kaliber die niet heel erg sterk waren. Aan de andere kant waren we wel aan het groeien. Maar onze bepalende spelers hebben gewoon niet thuis gegeven in deze knock-out wedstrijd. Het baart me veel zorgen voor de toekomst."

De Ligt

Terug naar waar het misging: de 55ste minuut. Een rode kaart voor Matthijs de Ligt omdat hij met zijn hand een bal wegtikt. Volgens Kruys siert het hem dat hij de schuld van de nederlaag volledig op zich neemt, maar is dat niet nodig.
"Het is gewoon zuur dat het deze jongen moet overkomen. Hij speelt met zijn hart, maar het was gewoon een ongelukkige actie. Als je één op één staat, dan wordt het een rode kaart. Nogmaals De Ligt is echt een winnaar, maar het paste wel in de wedstrijd. Het was een hele slechte wedstrijd van de kant van Oranje."

Toekomst

Na de pijnlijke uitschakeling van het Nederlands elftal werpt de vraag zich op of Frank de Boer wel bondscoach moet blijven. Direct na de verloren achtste finale wist hij het gisteravond zelf ook nog niet. Een evaluatiegesprek met de KNVB moet helderheid scheppen.
Kruys: "Mijn collega Frank de Boer was ook niet op zijn best, laten we dat wel duidelijk stellen. In alle eerlijkheid denk ik dat het niet goed is als hij blijft. Ik denk dat wel blijkt dat de samenwerking tussen Frank en het team niet optimaal is. Het EK is een fiasco geworden. Ik zie geen progressie met het team bij Frank, dus een harde conclusie van mijn kant."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.