Terug naar kantoor, maar niet naar het oude normaal: 'We hebben mogelijkheden ontdekt'

PROVINCIE UTRECHT - De eerste werkdag zonder thuiswerkadvies heeft vanmorgen nog niet geleid tot grote drukte in kantoren in de regio. Bij onder meer de Rabobank in Utrecht en in het stadhuis van Woerden zal het zelfs nog wel even duren voor alle bureaus weer zijn bemenst.
Kim Teunis (Rabobank): "Wat digitaal kan, blijven we zoveel mogelijk digitaal doen."
Kim Teunis (Rabobank): "Wat digitaal kan, blijven we zoveel mogelijk digitaal doen." © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Bij de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht voelde de eerste werkdag op kantoor vanmorgen een beetje als de eerste schooldag, vertelde een medewerkster op Radio M Utrecht. "Een beetje spanning en het is even wennen om kort af te stemmen, zonder eerst te bellen of afspraken te maken. Leuk dat je weer gewoon naar elkaar toe kunt lopen." "Het is heerlijk om 's morgens een programma te hebben, hier naartoe te fietsen, weer in het gebouw te zijn en mensen live te zien", zei een collega.

Te vroeg

Hoewel het kabinet de coronaregels afgelopen weekend heeft versoepeld gaven veel werkgevers vooraf al aan het nog te vroeg vinden om weer volledig op te schalen. Medewerkers mogen sinds zaterdag weer de helft van hun werkweek op kantoor doorbrengen, mits ze genoeg afstand van anderen houden. Dat stuit niet alleen op praktische obstakels. Veel bedrijven en instanties zijn sowieso niet van plan om terug te keren naar 'het oude normaal'.
"We hebben het kantoor met name weer opengesteld zodat teams weer eens bij elkaar kunnen komen na al die tijd", zegt programmamanager Kim Teunis van de Rabobank. "We blijven naar kantoor gaan voor het sociale, en voor het leren. Maar wat digitaal kan, blijven we zoveel mogelijk digitaal doen. Het heeft heel goed gewerkt. Medewerkers geven aan dat ze het prettig vinden om deels vanuit huis te werken. Mensen willen gemiddeld zo'n twee dagen per week naar kantoor."

Mogelijkheden ontdekt

Ook op het gemeentehuis van Woerden stroomden de kantoren vanmorgen nog niet vol. "We hebben mogelijkheden ontdekt", zegt gemeentesecretaris Martien Brander. "Eerst zagen we elkaar alleen in vergaderingen hier. Dat kunnen we nu veel makkelijker combineren. Onze vergaderplekken zijn uitgerust met een video-installatie, voor als iemand toevallig een dagje thuis werkt. We vragen mensen om dat bewust te doen."
Martien Brander (gemeentesecretaris Woerden): "Collega's hebben het thuis echt zwaar gehad."
Martien Brander (gemeentesecretaris Woerden): "Collega's hebben het thuis echt zwaar gehad." © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Toch is Brander vooral blij dat medewerkers elkaar vanaf nu weer kunnen zien en spreken. Het gemeentehuis wordt weer een plaats voor contact en samenwerken. "En we zijn het weer bijna vergeten, maar zeker in de lockdown, toen ook de kinderen thuis moesten blijven, hebben collega's het thuis echt zwaar gehad. Sommige mensen blockten hun agenda omdat ze thuis onderwijs moesten geven. En mensen werden ook moe van al die dingen bij elkaar."

Onrustiger

Een medewerkster die al die tijd wel op het gemeentehuis kwam om 's morgens vroeg de post te verdelen verwacht dat het even schakelen zal zijn. "Het wordt toch weer wat onrustiger, en omdat de coronamaatregelen nog tussen je oren zitten, merk je dat je meer rekening moet houden met zaken als de anderhalve meter afstand."
Ook een andere collega ziet dat de relatieve drukte wat met hem doet. "Je bent toch gewend aan dat geïsoleerde en dat je alles via video doet, dat is wel een verschilletje. Maar het is zó fijn dat je weer bij elkaar zit en meteen kunt sparren. Het scheelt heel veel tijd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.