Instellingen

OM eist 12 jaar cel voor Bilthovenaar die met bijl op ex-vrouw inhakte op fietspad in Houten

© Michiel van Beers
HOUTEN/BILTHOVEN - Het Openbaar Ministerie eist twaalf jaar gevangenisstraf tegen een 56-jarige man uit Bilthoven die vorig jaar zijn ex-vrouw met een hakbijl toetakelde in Houten. Op vrijdagmiddag 16 oktober wachtte hij haar op langs het fietspad tussen haar huis en de school van hun kinderen. Hij trok haar van haar fiets en hakte in op haar op haar hoofd, gezicht en armen. Zij overleefde het ternauwernood, maar liep blijvend letsel op.
De officier van justitie vindt bewezen dat Roberto de F. probeerde zijn ex met de bijl te vermoorden. Hij had daarover ook al eerder met mensen in zijn omgeving gesproken, bleek vanochtend tijdens zijn proces in de rechtbank in Utrecht. Ook zou hij zich onherkenbaar gemaakt met een pet en een mondkapje en zou hij tegen zijn gewoonte in hardloopschoenen hebben gedragen om snel weg te komen.

Veel getuigen

De F. stond voor de aanval al een half uur langs het Hofstadpad te wachten. Rond kwart over drie die middag zagen veel mensen hoe de man zeker zes keer de bijl omhoogbracht, terwijl de doodsbange vrouw zich op de grond zo klein mogelijk probeerde te maken. Onder de getuigen waren ook klasgenootjes van hun dochter. Het slachtoffer had de verdachte niet herkend toen hij haar aanviel. "Je gaat eraan", zou hij hebben geroepen.
Toen de aanvaller zich realiseerde dat er mensen stonden te kijken, nam hij de benen. Hij ging er in zijn auto met hoge snelheid vandoor. Omdat een getuige zijn kenteken had gefotografeerd, kon de politie hem al snel aanhouden. Na een wilde achtervolging, waarbij negen politiewagens waren betrokken, werd zijn auto geramd en klemgereden.
Direct na zijn aanhouding zei Roberto de F. dat hij zich realiseerde dat hij iets ernstigs had gedaan, maar dat hij niet meer wist wat dat was. De verdachte was van plan geweest een einde aan zijn leven te maken door met 200 km/u tegen een boom te rijden. Ook vertelde hij de politie dat hij tien jaar lang was geterroriseerd en getreiterd door zijn ex-vrouw.

Geheugenverlies

De man zei in de rechtszaal opnieuw dat hij zich niets van de aanval herinnert. Hij is met zijn ex-vrouw al tien jaar verwikkeld in een juridische strijd over de zeggenschap over de kinderen en de alimentatie die hij voor hen moet betalen. Hij zou op de fatale dag buiten zichzelf zijn geraakt van boosheid na het lezen van een brief waarin hij door alimentatie-instantie LBIO werd gemaand 20.000 euro aan achterstallige betalingen te voldoen.
Volgens de verdachte was de aanmaningsbrief "de druppel", maar volgens het OM wist hij al maanden dat hij die achterstallige alimentatie moest betalen. Daar had de rechter eerder ook al uitspraak over gedaan. De officier van justitie stelde dat de verdachte de aanval goed had voorbereid en niet in een opwelling heeft gehandeld. Tussen het lezen van de brief en de autorit van Bilthoven naar Houten zou hij in dat laatste geval ook nog alle tijd hebben gehad om zich te bedenken.
De psycholoog en psychiater hebben geen medische oorzaak gevonden die het geheugenverlies van de verdachte zouden kunnen verklaren. Volgens de psychiater is het goed mogelijk dat hij veinst dat hij zich niets meer herinnert. Hij heeft geen persoonlijkheidsstoornis die hem verminderd toerekeningsvatbaar zou maken. Hij heeft volgens de deskundigen narcistische trekjes en verschijnselen van een burn out.

Puist

Volgens advocaat Ausma heeft zijn cliënt wel degelijk in een plotselinge gemoedsopwelling gehandeld. Hij vergeleek het met een puist die was opengebarsten. Volgens de verdediging is er onvoldoende bewijs dat De F. zijn ex-vrouw wilde doden. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken van poging tot moord en poging tot doodslag. De F. zou inmiddels ook tot inkeer zijn gekomen en het conflict met liefde willen oplossen.
De verdachte zegt dat hij financieel in de knel is komen te zitten na een hartoperatie. Hij heeft zijn huis moeten verkopen om schulden af te betalen. De officier van justitie hekelde het feit dat hij de achterstallige alimentatie voor zijn kinderen desondanks nog altijd niet heeft afgelost. De kwestie tussen hem en zijn ex-vrouw was daardoor mog altijd niet definitief opgelost.

Blijvend letsel

Het slachtoffer heeft blijvend letsel aan de aanval overgehouden en heeft al meerdere hersteloperaties ondergaan. Haar rechteroog en de zenuwen in haar voorhoofd zijn door de bijlslagen beschadigd. "Mensen staren mij op straat na", zei ze in haar slachtofferverklaring. Ze zei ook bang te zijn dat haar ex-man na zijn straf opnieuw zal proberen haar iets aan te doen of dat hij daarvoor iemand anders regelt.
Door de littekens wordt de vrouw elke minuut weer aan de aanval herinnerd. Ook de kinderen vergeten daardoor niet meer wat hun vader hun moeder heeft aangedaan. Het slachtoffer heeft door de aanval een psychisch trauma opgelopen. Ze heeft langdurige therapie voor PTSS nodig. Zij wil dat haar ex-man ruim 20.000 euro schadevergoeding betaalt. Het OM vroeg de rechtbank dat toe te wijzen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraken in de zaak tegen de man uit Bilthoven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.