Kamperen onder de sterrenhemel om geld in te zamelen voor renovatie sterrenwacht Sonnenborgh

UTRECHT - Kamperen bij museum en sterrenwacht Sonnenborgh, aan de Maliesingel in de Utrechtse binnenstad, een bijzonder plekje voor een overnachting. Zeker wanneer je daar een restaurantmaaltijd en een nacht sterrenkijken bij optelt. Het is voor één keer mogelijk voor de winnaar van een loterij. Die houdt Sonnenborgh om de renovatie van hun museumtuin te betalen.
Maarten Reichwein (links) en Peter Kuipers Munneke, relaxend op 'hun' Camping Sonnenborgh
Maarten Reichwein (links) en Peter Kuipers Munneke, relaxend op 'hun' Camping Sonnenborgh © RTV Utrecht / Sam de Visser
De overnachting is de hoofdprijs, maar er zijn ook kleinere prijzen, zoals een bierpakket, een privérondleiding of de kampeertent zelf. De kaartverkoop gaat zelfs zó goed dat het museum het geld al binnen heeft. "We hadden het idee dat we dit over een langere periode moesten uitsmeren, maar het liep in de eerste week al ontzettend hard, dus we zijn echt enorm blij verrast," vertelt Maarten Reichwein, directeur van Sonnenborgh. Het museum verloot de hoofdprijs nu twee keer, waardoor de winkans ook groter wordt.

Geschiedenis

Reichwein laat zien waar de problemen met de buitenruimte zitten: "Er zakt nu heel veel regenwater naar beneden en via de bastionmuren naar buiten. Dat is slecht voor de muren." Sonnenborgh is gebouwd op een oud bastion dat vroeger gebruikt werd om Utrecht te verdedigen. Pas later werd het een sterrenwacht en weerinstituut, maar een rijke geschiedenis heeft het terrein zeker.
Sonnenborgh is ook de plek waar de onlangs overleden sterrenkundige Kees de Jager grote delen van zijn leven doorbracht. Hij woonde en werkte er en zat er zelfs een tijdje ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum houdt momenteel een mini-tentoonstelling ter ere van De Jager, die onder andere het woord 'oerknal' heeft bedacht.
Sterrenwacht Sonnenborgh houdt een loterij om een renovatie te betalen

Oase van rust

Meteoroloog en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke komt graag in Sonnenborgh. "Het KNMI is hier ontstaan, middenin de binnenstad van Utrecht. Sterker nog, de oprichter van het KNMI, Buys Ballot, heeft later ook de wereld-meteorologische organisatie opgericht. Dus eigenlijk is hier het begin van de wereldwijde samenwerking op het gebied van de weerkunde."
"Het is een prachtige plek," aldus Kuipers Munneke. "Een soort oase van rust in de drukke binnenstad." De tuin van Sonnenborgh geeft inderdaad die indruk. Omgeven door bloemen en vogels bedenk je je alleen dat je in de binnenstad bent door de scooters die af en toe aan de overkant voorbijrazen.
"Het is echt een plek waar het brede publiek in aanraking komt met de wetenschap. Je moet je bedenken dat we de wetenschap die hier vroeger bedreven werd, nu nog steeds gebruiken in het weerbericht. Zoals waar de hoge- en lagedrukgebieden liggen, waar dan de wind vandaan komt..."

Het extra verhaal

De loterij is voor een deel het gevolg van de coronamaatregelen. Directeur Reichwein: "We zijn heel erg lang dicht geweest en we konden dus geen andere acties organiseren om samen met het publiek het geld naar boven te krijgen. Anders zouden we natuurlijk concerten geven, of zouden we allerlei andere publieksactiviteiten hebben. Dat is niet gelukt, en dit is een mooie manier om er toch aandacht aan te besteden."
Wie kans wil maken om op Sonnenborgh te kamperen, kan tot 5 juli nog een lot kopen. De trekking is op 7 juli. Het museum hoopt dus met het opgehaalde geld hun buitenruimte te renoveren en om, in de woorden van Reichwein, "het extra verhaal vertellen aan de bezoekers van Sonnenborgh." Van bastion tot sterrenwacht tot weercentrum, dat extra verhaal is er zeker. Het kamperen waard, weer of geen weer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.