PvdA kiest lijsttrekker: 'Utrechters willen hun stad terug'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Drie PvdA-ers willen graag lijsttrekker worden bij de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad volgend jaar. De verschillen zijn klein, alle drie vinden ze dat het anders moet in de stad. En daarbij ligt de nadruk op wonen, dat moet weer betaalbaar worden voor de normale man. Verschil is er wel in ervaring. Kiest de PvdA voor jong-activisme, voor een ervaren debater of voor een lijsttrekster met een hart voor kinderen en sociaal zwakkeren?
"Utrecht is een reservaat voor rijke mensen geworden." Aan het woord is Mirthe Biemans, een nieuwe ster aan het Utrechts politiek firmament. Zij presenteert zich vandaag als laatste kandidaat-lijsttrekker voor de sociaaldemocraten. Dat doe ze met een actie bij het Merwedekanaal, waar net een nieuwe wijk is opgeleverd, Wilhelminawerf. Ondanks beloftes van de GroenLinks-wethouder en de projectontwikkelaar dat de woningen betaalbaar zouden blijven, rijzen de prijzen ook hier weer de pan uit.

In de uitverkoop

Rick van de Zweth was de eerste die bekend maakte dat hij de lijst van de PvdA graag wil trekken. Hij werkt bij de Volksbank aan de Croeselaan, waar hij onder andere marktanalyses en economische analyses doet. Van der Zweth is de zittend fractievoorzitter, dus dat is een logische keuze. "Utrecht is een onbetaalbaar bastion geworden." Hij zegt het net even anders, maar bedoelt precies hetzelfde als Biemans. "Wonen is het meest urgent, eigenlijk komt niemand er meer tussen", zegt Van der Zweth. "De afgelopen acht jaar heeft de stad in de uitverkoop gestaan, en dat moet veranderen." Hij benadrukt dat vooral starters het moeilijk hebben, zelfs als je tweeverdiener bent en een universitaire opleiding hebt afgerond kan je geen betaalbaar koophuis vinden. "En daarnaast neemt de diepe armoede toe, het aantal mensen dat naar de voedselbank gaat, stijgt."
Je moet ongelijk investeren, om gelijke kansen te bieden. Utrecht is extreem gesegregeerd
Hester Assen (PvdA)
Biemans heeft verstand van wonen, ze werkt bij een grote woningbouwcorporatie waar ze manager volkshuisvesting is. Zij denkt dat die kennis van toegevoegde waarde voor de stad is. "Dit stadsbestuur maakt hele slecht afspraken, de meest basale dingen op woonbeleid hebben ze niet op orde. Ondertussen verdienen de ontwikkelaars er heel erg veel aan. Utrechters worden de stad uitgejaagd."

Gelijke kansen

In dat opzicht zijn de twee kandidaten het dus met elkaar eens. Hester Assen gaf eerder al aan dat ze beschikbaar is, en daarmee zijn er dus drie kandidaat-lijsttrekkers. Zij laat een iets ander geluid horen. Zij is, naast raadslid, onderwijsassistent op een basisschool in Maarssenbroek, waar ze komend jaar kleuters met een taalachterstand gaat begeleiden. En die achtergrond verklaart dat zij een ander speerpunt kiest. "Wie zien een stad die enorm verandert en waarbij die verandering alleen maar ten goede komt aan een kleine groep mensen, voor wie het geen probleem is, dat het leven duur is."
De afgelopen jaren heeft Assen zich met succes ingezet voor een centraal aanmeldsysteem voor kinderen op de basisschool. Er zijn namelijk enorme verschillen tussen de mogelijkheden voor kinderen, stelt ze. "Er zijn in Utrecht geen gelijke kansen op goed onderwijs. En dit college laat dat bestaan." Volgens haar moet je juist op dit onderwerp vol inzetten. "Je moet ongelijk investeren, om gelijke kansen te bieden. Utrecht is extreem gesegregeerd."
Ik denk dat we afgelopen jaren een heel duidelijk verhaal hebben neergezet, over wat voor stad wij voor ogen hebben.
Rick van der Zweth (PvdA)
Assen is een geboren en getogen Zuilenees. De andere twee kandidaten zijn import-Utrechters. Van der Zweth: "Ik kom uit Rotterdam, maar woon sinds 2010 in Utrecht, dus mijn hele volwassen leven." Biemans komt uit Zeist, ook zij is geen echte Utrechtse. Maar zij wil toch de stad wakker schudden, met nieuw elan. "Wat ik meebreng is een wat meer activistisch verleden. Ik ben een groot voorstander van actiepolitiek." Dat wil zeggen dat ze meer mensen uit de stad wil mobiliseren om hun mening te laten horen. En als het aan haar ligt, dan vooral op het gebied van betaalbaar wonen. Eerder dit jaar probeerde ze voor de PvdA in de Tweede Kamer te komen. Maar plekje 23 was kansloos om plaats te mogen nemen in het Haagse pluche. Het toont wel haar politieke ambitie.

Grote geld

Van der Zweth is op dit moment de baas van de fractie, maar de partij heeft niet al te veel in de politieke melk te brokkelen. Was de PvdA in het verleden regelmatig de grootste partij in de Utrechtse raad, tegenwoordig bevolken ze slechts drie van de vijfenveertig zetels. En de vooruitzichten zijn niet optimaal. Toch vindt Van der Zweth dat hij het de afgelopen vier jaar goed gedaan heeft. "Ik denk dat we afgelopen jaren een heel duidelijk verhaal hebben neergezet, over wat voor stad wij voor ogen hebben. Namelijk tegen het grote geld en voor betaalbaar wonen. En ook omkijken naar mensen die kwetsbaar zijn."
Als je echt dingen wilt veranderen dan moet je ook in het stadsbestuur willen en ook wethouders willen leveren.
Mirthe Biemans (PvdA)
De thema's waar de PvdA met deze drie kandidaat-lijsttrekkers op denkt te scoren zijn dus duidelijk. Andere partijen zetten in op duurzaamheid en de problemen met het klimaat. Deze drie PvdA-ers beginnen daar niet spontaan over. Assen: "Omdat hoe het college werk maakt van duurzaamheid niet voor iedereen tot voordeel leidt. Maar op het moment dat je zorgen hebt of je het eind van de maand wel haalt, of je rond kan komen, of je je kinderen een nieuwe winterjas kan geven, dan vind ik het heel logisch dat je daar minder mee bezig bent of zelfs niet." Vervolgens geven zowel Assen als Biemans een sneer naar Wonderwoods, de torenflat naast het station, waar bomen en struiken in de gevel geplaatst gaan worden. Biemans: "Zoiets als Wonderwoods, doet niet zoveel voor de CO2-uitstoot van de stad. Daar kan je goeie sier mee maken, maar je kan je beter committeren aan een CO2-neutrale stad. Onze hoofddoelen zijn dat mensen hier een goed leven kunnen leiden."

Zetels winst

Alle drie denken ze, dat als zij de lijsttrekker worden, ze de PvdA terug in het stadsbestuur kunnen brengen. Dat begint met winst bij de verkiezingen in maart volgend jaar. Van der Zweth denkt dat ze op vijf zetels uit zullen komen, een winst van twee. Assen en Biemans houden het op zes zetels. En daarna? Als Van der Zweth de lijsttrekker wordt, dan blijft hij in de raad. De andere twee hebben andere ambities, zij willen allebei wethouder worden. Biemans: "Als je echt dingen wilt veranderen dan moet je ook in het stadsbestuur willen en ook wethouders willen leveren. En daar ben ik eventueel voor beschikbaar." Assen: "Ik wil heel graag wethouder worden, maar niet in maart volgend jaar. Ik wil lijsttrekker worden om de fractie te leiden."
Drie kandidaten voor een verkiezing van de lijsttrekker. De debatten en discussies zullen niet spannender worden dat dit. Het gaat dus om karakters, wie spreekt de leden het beste aan? Die stemmen halverwege september. De inschrijving voor kandidaten is overigens nog niet gesloten, dus misschien staat er alsnog een vierde lijsttrekker op, en werpt die een iets grotere steen in de vijver.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.